U Kupusini održana druga radionica u okviru projekta LAG-a

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopravu, podsećanja radi, odobrio je projekat Lokalnoj akcionoj grupi opštine Apatin, a u pitanju je prvi projekat LAG-a.

Na konkursu čija je tema bila saradnja civilnog, privatnog i javnog sektora obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 150.000 dinara, a deo sredstava, u iznosu od oko 50.000 dinara će sufinansirati opština Apatin, kao partner LAG-a na projektu. U okviru ovog projekta, do kraja decembra treba da se realizuju radionice u svih 5 naseljenih mesta opštine Apatin, a nakon Svilojeva, radionica je održana i u Kupusini.


Renata Kuruc, projektni menadžer i koordinator LAG-a, istakla je kako je prezadovoljna odzivom u Kupusini.


- Na radionici je prisutno 30-tak ljudi što nam govori da je zainteresovanost itekako velika. Ponovo ćemo imati predavanje iz oblasti ratarstva, govorićemo o LAG-u, LEADER-u i svemu onome što je vezano za formiranje LAG-a, kao i lokalne strategije ruralnog razvoja. Tema će biti i rad civilnog sektora, a takođe i IPARD fondovi. Uskoro slede konkursi, te ćemo sa onima koji su zainteresovani i nakon ove radionice razgovarati, savetodavno, kako bismo im pomogli koliko je to u našoj moći, rekla je Kuruc.


Osnovni cilj predavanja u Kupusini bio je informisanje i edukacija poljoprivrednih proizvođača o aktivnostima Lokalne akcione grupe, IPARD programu i fondovima kao alternativnom izvoru finansiranja i programu unapređenja poljoprivrednog razvoja.


Dragana Latković, sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo (Poljoprivredni fakultet Novi Sad), je istakla kako joj je posebno zadovoljstvo što posećuje ovaj deo Vojvodine.


- Poljoprivredni fakultet kao društveno odgovorna institucija se trudi da izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima i da sve ono što se nađe na fakultetu nađe primenu i na terenu. Nisu svi u prilici da posećuju skupove koji se organizuju u većim gradovima i na fakultetima. Ovakve edukacije imaju izuzetno pozitivan uticaj na naše poljoprivrednike, jer im dajemo savete kako da povećaju proizvodnju, ukazujemo im na greške koje su se desile i slično, između ostalog je rekla Latkovićeva.


Pored predavanja posvećenog poljoprivrednim proizvođačima, u Kupusini su prezentovani i  primeri dobre prakse rada civilnog sektora o kojima je govorio Nikola Dobrijević, predsednik Upravnog odbora CEKOS-a iz Sonte.

Iako je relativno skoro osnovana, Lokalna akciona grupa opštine Apatin već je itekako prepoznatljiva.

Srđan Grbić, predsednik Upravnog odbora LAG-a, rekao je da je zadovoljan zainteresovanošću građana opštine Apatin za LAG. On je dodao da se najviše odazvalo civilno društvo, a prema Grbićevim rečima, u toku je prikupljanje projektnih predloga, nakon čega će se polako privesti kraju lokalna strategija ruralnog razvoja.


Iz LAG-a još jednom pozivaju sve građane naše opštine da se odazovu pozivima na radionice u svojim mestima, a koje su za njih vrlo korisne i gde mogu doći do značajnih informacija iz oblasti projektnog finansiranja, sa akcentom na poljoprivredu. Obaveštenja o datumima i terminima održavanja ostale tri radionice će blagovremeno biti objavljena putem lokalnih medija i  istaknuta  na oglasne table Mesnih zajednica, koje će  deo poziva i same distribuirati svojim meštanima.


   
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar