U Prigrevici održana treća radionica u okviru projekta LAG-a
U Domu kulture u Prigrevici održana je treća radionica Lokalne akcione grupe “Dunavski Biser”, u sklopu projekta “Zajedno, dijalogom do razvoja”. U okviru radionice održano je predavanje iz oblasti poljoprivrede sa više aktuelnih tema iz ratarstva.  Predavač je I ovog puta bila prof. dr Dragana Latković, direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Ona je sa okupljenim poljoprivrednim proizvođačima diskutovala o njihovim problemima i prenela iskustva i znanja koja su im neophodna kako bi se uspešno bavili poljoprivrednom proizvodnjom.
 
Latkovićeva je istakla da ona kao ratar i kao neko ko se bavi agrotehnikom ratarskih kultura ima šta da kaže ljudima i prenese iskustva nje i njenih kolega sa Departmana i svega onoga što rade, a što može da koristi poljoprivrednim proizvođačima, da bi se mogli pripremiti za predstojeću setvu.
 
Analizirajući proteklu godinu, rečeno je  koji su to propusti napravljeni, gde su bile greške i kako su se mogle izbeći. Šta je to što može da se uradi, na šta može da se utiče ,a što velikim delom može da opredeli tu poljoprivrednu proizvodnju hoće li ona biti uspešna ili ne. Prema Draganinim rečima, poljoprivredna proizvodnja se značajno promenila jer na nju, pored brojnih agrotehničkih dostignuća, danas utiču i klimatske promene.
 
-Prošlo je vreme kada se stihijski radilo. Poljoprivredna proizvodnja u današnje vreme mora biti bazirana na naučnim osnovama, moraju se poštovati neki principi, u zemlju se mora ulagati a ona će na adekvatan način to i vratiti. Tehnologija gajenja ratarskih kultura se mora prilagoditi i klimatskim promenama, imamo određena iskustva vezana za to, i to je razlog zbog kojih se  nalazimo ovde, da ukažem poljoprivrednicima koje su to stvari na koje trebaju obratiti pažnju kako ne bi trpeli štetu i posledice suša koje su bile prisutne na našim terenima u 2012. i 2017. godini, poručila je prof. dr Dragana Latković tokom  predavanja.

 

Radionice imaju za cilj informisanje i edukaciju poljoprivrednih proizvođača o aktivnostima Lokalne akcione grupe, IPARD programu i fondovima kao alternativnom izvoru finansiranja i programu unapređenja poljoprivrednog razvoja. Predavanju u Prigrevici prisustvovalo je oko 30 poljoprivrednih proizvođača, a o navedenim temama su pored prof. dr Dragane Latković govorili Renata Kuruc koordinator Lokalne akcione grupe, Nikola Dobrijević, Centar za kulturu i obrazovanje iz Sonte i Srđan Grbić predsednik Upravnog odbora LAG-a. Sledeća radionica je  planirana u Sonti a tačan termin održavanja biće naknadno objavljen. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar