U Somboru bođoši padali usled visoke temperature
30.11.-0001.

Toplotni talas minulog vikenda u Somboru, osim zdravstvenih problema koje je uzrokovao kod građana, pričinio je štetu i somborskom zelenilu. Tropska vrelina dovela je do pucanja i padanja grana, čak i čitavih stabala bođoša, prenosi Sombornjuz.

Najpre je u petak pao bođoš na Vencu Vojvode Stepe Stepanovića, kod Pošte, potom se u Batinskoj ulici odvalila velika grana, a zatim i u Ulici XII Vojvođanske udarne brigade, da bi u subotu, oko sat posle ponoći, u Ulici Mite Popovića stablo „celtisa“ prosto puklo napola.

Veći deo krošnje pao je na trotoar, kraj obližnjeg ugostiteljskog objekta, ali na svu sreću, sem materijalne, nije izazavao drugu vrste štete, s obzirom na to da u ranim jutarnjim satima nije bilo prolaznika.

Kako prenosi ovaj sajt, prema rečima dipl. inžinjerke Nadežde Radojević, rukovoditeljke u JKP „Zelenilo“, iako je do sada drveće u gradu najčešće stradalo tokom niskih temperatura zimi, ili za vreme jačeg olujnog vetra, nije neuobičajena pojava da već dotrajala stabla, puna truležnica, padaju i usled letnjih vrelina.

-Na ovakvim temepraturama drveće je „pod stresom“: u samoodbrani povlači iz tla više vode koju akumulira u lisnatoj masi. Tada se dešava da grane i drveće padaju usled povećane težine i poremećene statike, naročito ako zaduva vetar - pa makar i tropski, kao ovih dana kod nas – objašnjava Nadežda Radojević.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar