U Somboru \'Bunjevačka dužionica\'
30.11.-0001.

U Somboru će danas, 29. jula biti održana tradicionalna manifestacija povodom završetka žetve "Bunjevačka dužionica", objavljeno je na internet strani Turističke organizacije Srbije.
Dužionica je završni bunjevački žetveni običaj na poljima, kao što je berba u vinogradarskim područjima.
U ranim jutarnjim časovima će se okupiti gosti, učesnici programa i fijakeri u somborskom "Parku heroja" posle koga će uslediti defile fijakera ulicama Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Radomira Putnika, Trgom cara Lazara do crkve Sv. Trojstva. Tu će biti održana svečana misa zahvalnica, kad se posvećuju kruna i hleb, napravljeni od novog žita.

Centralne ličnosti manifestacije - bandaš i bandašica Milan Matarić i Maja Lulić nosiće krunu i venac od upletenog žita i posvećeni hleb koji će predati gradonačelniku Sombora Nemanji Deliću.

Ispred zgrade "Županije" igraće se "Veliko Bandašicino kolo", a zatim sledi defile fijakera kroz grad.

Običaj je star i datira još iz vremena pagana - kada je slavljen bog plodnosti, da bi se vremenom pretvorio u opštu zemljoradničku slavu i svečanost.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar