U Svilojevu održana prva radionica u okviru projekta LAG-a

Prva radionica u okviru projekta LAG-a “Dunavski biser” Apatin održana je juče u Svilojevu. Meštani ovog sela imali su priliku upoznati se sa onim što nudi LAG, a takođe su mogli i da iznesu svoje ideje i mišljenja koji bi se kasnije pretvorili u projekte. Na ovoj radionici govorili su Renata Kuruc, projektni menadžer i koordinator Lokalne akcione grupe „Dunavski biser“ Apatin, Dragana Latković, Departman za ratarstvo i povrtarstvo – Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Nikola Dobrijević, predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje Sonta i Srđan Grbić, predsednik Upravnog odbora LAG-a.


Osnovni cilj predavanja u Svilojevu bio je informisanje i edukacija poljoprivrednih proizvođača o aktivnostima Lokalne akcione grupe, IPARD programu i fondovima kao alternativnom izvoru finansiranja i programu unapređenja poljoprivrednog razvoja.


- Radionica u Svilojevu početak je realizacije projekta “Zajedno, dijalogom do razvoja”. Održali smo predavanje o ratarstvu, a na kom je govorila direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakuteta u Novom Sadu, Dragana Latković. Prvenstveno se bavila temama iz oblasti ratarstva koje su interesantne za Svilojevčane koji su bili prisutni na radionici, ali govorilo se i o starim alternativnim sortama. Takođe, bilo je reči i o samom LEADER-u, kao instrumentu ruralnog razvoja, zatim o udruživanju, LAG-u, o pojmovima koji se tiču upravo Lokalne akcione grupe i partnerstva civilnog, javnog i privatnog sektora, kao i izrade lokalne strategije ruralnog razvoja koji je ključni dokument LAG-a, istakla je Renata Kuruc.


 

Pored predavanja posvećenog poljoprivrednim proizvođačima, u Svilojevu su prezentovani i  primeri dobre prakse rada civilnog sektora o kojima je govorio Nikola Dobrijević, predsednik Upravnog odbora CEKOS-a iz Sonte.


- Centar za kulturu i obrazovanje iz Sonte izuzetan je primer civilnog sektora sa teritorije naše opštine. Oni imaju puno iskustva u radu na projektima, te je Nikola Dobrijević, predsednik Upravnog odbora CEKOS-a, na radionici u Svilojevu podelio sa prisutnima njihova iskustva, izazove sa kojima su se susretali u radu i slično, kaže Renata Kuruc.


Druga po redu radionica biće održana u Kupusini iduće nedelje, sedmicu posle toga u Sonti i Prigrevici, da bi u pretposlednjoj sedmici decembra meseca bila realizovana i radionica u Apatinu, a čime bi projekat “Zajedno, dijalogom do razvoja”  bio završen.


- Pozivam još jednom sve građane naše opštine da se odazovu pozivima na radionice u svojim mestima, a koje su za njih vrlo korisne i gde mogu doći do značajnih informacija iz oblasti projektnog finansiranja, sa akcentom na poljoprivredu. Obaveštenja o datumima i terminima održavanja ostale četiri radionice će blagovremeno biti objavljena putem lokalnih medija i  istaknuta  na oglasne table Mesnih zajednica, koje će  deo poziva i same distribuirati svojim meštanima, rekla je na kraju Renata Kuruc za 025info.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar