Veče sećanja na Dimitrija Mirka Ćelića u subotu na Akademiji SPC u Beogradu

U subotu, 23. februara, sa početkom u 18 sati, na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, biće organizovano veče sećanja na Dimitrija Mirka Ćelića. U okviru ovog događaja, pod nazivom “LJUBAV ŽIVI VEČNO”, održaće se i prodajna izložba, koju će otvoriti mr Zoran Mihajlović, i na kojoj će se moći kupiti radovi studenata, profesora i pokojnikovih prijatelja. Sav prihod od prodaje namenjen je porodici Ćelić, supruzi i ćerkama pokojnog Dimitrija.

U sklopu večeri sećanja na Dimitrija Mirka Ćelića biće prikazan  film o njemu, njegovom životu i radu, a nakon toga, u prigodnom programu, učešće će uzeti Vukojica Sandić, guslar, Beogradski Vizantijski hor, Pevnica "Stupovi", Frula "Čarobno drvce" i Batajnički hor Sv Ap. Andrej Prvozvani sa Surčinskim horom Pokrov Presvete Bogorodice.
Akademija SPC nalazi se u ulici Кralja Petra I, br. 2, u Beogradu.
 
 
Podsećamo, Dimitrije Mirko Ćelić je rođen u Somboru 1983. godine.  Osnovne studije završio je na Likovnoj akademiji Srpske Pravoslavne Crkve na smeru freskopis, a na istoj završava i master studije na  smeru mozaik. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završava drugi master na smeru vajanje.
Ovaj umetnik iz Prigrevice autor je velikog broja mozaika, ikonostasa od drveta i kamena, memorijalnih spomenika, a među kojima se izdvajaju spomenik poginulim Apatincima u ratovima devedesetih godina i ,,Krajiška suza'' na Banstolu, spomenik poginulim Krajišnicima.
Mirko Ćelić je dobitnik visokog međunarodnog priznanja, nagrade za fotografiju koju je osvojio u Atini. Svoju prvu samostalnu izložbu, inače jednu od najposećenijih u 2018. godini u Apatinu, imao je u avgustu mesecu 2018. u galeriji Meander. Živeo je i stvarao u Prigrevici. Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je u 35.-oj godini života. Sahranjen je u rodnoj Prigrevici, na Badnji dan, 6. januara 2019. godine. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.
 
Iako je prerano otišao, ovaj vanserijski talenat u umetnosti, poznavalac gotovo svih zanatskih veština, speleolog, borac za istinu i pravdu, i nadasve skroman, a veliki čovek, ostaće da živi sa nama kroz svoja dela, a sećanje na njegovu ljudsku veličinu biće uteha svima koji su ga poznavali.
 
Neka mu je večna slava!
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Kris

20.05.2024 | 18:43
Redak čovek, jak kao stena????????‍☠️
Postavi komentar