Završene kvalifikacije za Zlatni kotlić u selima apatinske opštine

Takmičenjem u kuvanju ribljeg paprikaša Kupusinaca na popularnoj „Kupusinskoj čardi“,  ove godine su nezvanično počele 54. Apatinske ribarske večeri. To je svojom pozdravnom rečju simbolično i označio, a takođe i najavio predstojeću manifestaciju vd direktora Turističke organizacije Apatin, Danijel Ajduk.


 

Kvalifikaciona takmičenja po selima opštine Apatin su ideja koju već 13 godina sprovodi Tuistička organizacija, sa osnovnim ciljem da se na ovaj način Ribarske večeri približe i građanima koji žive van samog grada. Ono što je novina u odnosu na prethodne godine je to da se tri najbolja paprikaša kvalifikuju za ,,Zlatni kotlić'', dok je to prethodnih godina bio samo jedan.
Kupusina je bila prva kad je takmičenje u kuvanju ovog specijaliteta u pitanju. U zvaničnoj konkurenciji je bilo 35 kotlića, a ono što raduje organizatora je da je među kuvarima sve  više mladih.
Teška odluka bila je pred stručnim žirijem, a koji su sačinjavali iskusni Ljudevit Štrumberger i dva predstavnika domaćina, Pal Dubac i Pal Balog- Cuki. Proglašena su tri najbolja kuvara koji idu u završnicu takmičenja za „Zlatni kotlić“. Sa simpatijama su primljeni rezultati, jer su tri najbolja paprikaša, sticajem okolnosti,  skuvali muzičari. Najbolji je bio Oskar Molnar, odmah za njim Peter Živu, dok je treće mesto zauzeo Laslo Dieneš.



 

Za najmlađeg takmičara proglašen je Gabor Molnar, a najbolja dama kuvarica je Barbara Prislinger.



U Sonti je bilo ukupno 31 takmičar. Provereno dobar štimung u ovom selu nije izostao ni ovog puta. Pored direktora TO Apatin, a koji je prisustvovao kvalifikacijama u svakom selu, u Sonti su iz Opštinske uprave podršku takmičarima pružali i Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine, kao i pomoćnici predsednika opštine za investicije i za nacionalne manjine, Jevto Milojević i David Nađ.

Milan Matović, Milan Malbaša i Ivica Bošnjak, u ulozi žirija, nisu imali ni malo lako odluku. Ipak, među odličnim paprikašima, izdvojila su se tri najbolja. Prvo mesto osvojio je Marko Topal, drugo Svetislav Stojanović, dok je treću nagradu odneo Josip Gladić.



 

Istog dana kad su kvalifikacije održane u Sonti, takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša bilo je organizovano i u Prigrevici. U ovom selu, odziv je bio najveći, te je u konkurenciji bilo preko 50 takmičara. Dobro raspoloženje bilo je prisutno kraj svakog kotlića, te iako su, kako sami kažu, spretniji u pripremanju jagnjetine i ličkog kupusa, Prigrevčani kažu da umeju da skuvaju i odličan riblji paprikaš.


 

Od Ljudevita Štrumbergera, Steve Rapajića i Roberta Hama, članova žirija, saznali smo da je za dobar paprikaš važna gustina, kompaktnost, da potkovica bude cela i naravno ukus (slanoća i ljutina).


 

Iako je konkurencija bila jaka, žiri je morao da donese odluku. Treće mesto, sa osvojenih 82 boda, osvojio je Ratko Nikšić, sa sedam bodova više, Igor Narančić odneo je drugu nagradu, dok je prvo mesto, sa ukupno 95 bodova, osvojio Svetozar Pribičević. Nagrade im je uručila Nika Petrović, zamenica predsednika SO Apatin, a nakon toga veselje se, uz muziku i i odlične paprikaše, nastavilo do duboko u noć.



Poslednje selo u kom su održane kvalifikacije za ,,Zlatni kotlić'' je Svilojevo. Uz podršku Dubravke Korać, zamenice predsednika opštine Apatin, Marka Đumića, sekretara SO i Davida Nađa, zamenika predsednika opštine za nacionalne manjine, 33 takmičara učesvovalo je u trci za mesto u finalu ,,Zlatnog kotlića 2017.''. Žiri je bio u sledećem sastavu: Jozef Surjan, Stevo Rapajić i Milan Malbaša. I ovoga puta odluka nije bila laka, ali neko je morao pobediti.


Prvo mesto u Svilojevu odneo je Saša Pauković, drugo Andrija Đukić, dok je treću poziciju zauzeo Roberto Kuntić.

Ove godine, po prvi put su učešće u kuvanju paprikaša uzeli i najmlađi Svilojevčani, a koji su privukli posebnu pažnju i skuvali odličan paprikaš.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar