Zimske gume od 1. novembra obavezne
30.11.-0001.

Iako su napolju temperature pravo prolećne, novembar nam se približio, a kao što je to običaj kod nas, sneg može svakoga trenutka da nas iznenadi.

Upravo zbog nepredvidivih vremenskih uslova uveden je zakon da sva motorna vozila moraju da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Pored guma, naravno mora biti prisutna i celokupna zimska oprema.

Zimski pneumatici obavezni su za sva četiri točka, pri čemu dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm.

 Lanci za sneg obavezni su za vožnju van naselјa, ali i na deonicama gde je saobraćajnim znakom ili dopunskom tablom propisana njihova obavezna upotreba. U naselјu vozila ne moraju biti opremlјena lancima. Oprema se može postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđene su novčane kazne  u iznosu od 3.000,00 dinara zbog neposedovanja i 5.000,00 dinara zbog nekorišćenja zimske opreme na propisan način.

 Policijska uprava u Somboru apeluje na vozače da poštuju važeće propise i omoguće građanima bezbednije učešće u saobraćaju u zimskim uslovima.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar