Arenda u Bačkoj šest puta skuplja nego u Sremu i Banatu
30.11.-0001.

Iako se cena zakupa poljoprivrednog zemljišta utvrđuje na osnovu blizine kanala, puteva i većih gradova, visina arende ipak najviše zavisi od kvaliteta oranice. Tako je u Bačkoj ona i do šest puta skuplja nego u Banatu i Sremu.
 
U srbobranskom ataru se na primer jutro plaća i do 300 eura, a na severu Bačke arenda je duplo jeftinija.  Dok u Kikindi najam zemljišta plaćaju 100 eura, Zrenjanincima je ta cena veća za 50 eura. Razlike u cenama zakupa poljoprivrednog zemljišta je najizraženija u Sremu, pa je u odnosu na pojedina sela u okolini Pećinaca, gde se arenda plaća do 50 eura po jutru, u Šidskoj opštini zakup i do šest puta skuplji.

Uprkos sušnoj godini i umanjenim prinosima cena arende na njivama u Bačkoj porasla je za 20 do 30 eura po jutru, međutim i pored toga poljoprivrednici se ipak rađe odlučuju za rentiranje nego za kupovinu zemljišta, jer se u pojedinim delovima Vojvodine jutro prodaje za duplo više novca nego prošle godine.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar