Bankama stižu prve kazne
30.11.-0001.

Narodna banka Srbije je novčano kaznila Alfa i KBC banku,jer su prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali nije navela iznos. Za ove dve banke je doneto 11 rešenja u kojima im je naloženo da isprave nepravilnosti, pre svega da vrate kamate na nivo kada je zaključen ugovor, da odrede njihov način obračuna, kao i da brišu odredbu kojom zadržavaju pravo promene kamate u "u skladu sa poslovnom politikom".
U svom redovnom tromesečnom izveštaju NBS je navela takođe, da se od 421 prigovora građana na rad banaka, bar polovina odnosi na tri banke, a od toga čak 30,4 odsto na poslovanje jedne banke. Ime jedne je još tajna. U prva tri meseca ove godine građani su se najviše žalili na način na koji su pojedine banke uskladile ugovore zaključene pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Neke banke nisu, naime, htele da vrate kamate na kredite koje su samovoljno povećale i od klijenata su tražile da ih prihvate.
Centralnoj banci od početka godine građani su uputili 686 prigovora na rad svih finansijskih institucija u zemlji, a od toga čak 624 ili 91 odsto se odnosi na rad banaka. Od ukupnog broja upućenih žalbi, nešto manje od polovine je rešeno, tako što je najveći broj prigovora odbačen kao neosnovan. Za 36 od 48 pritužbi na rad banaka doneto je pozitivno rešenje, odnosno banke su morale da isprave propuste. U toku je rešavanje još 236 spornih ugovora.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar