Bez kutije nema garancije
30.11.-0001.

Sve više prodavaca zahteva od potrošača da čuvaju ambalažu, pa čak i uputstva za upotrebu i ostalu dokumentaciju, dok god traje garantni rok. Osim osnovnih podataka da garantni rok počinje danom prodaje uređaja, koji se unosi u garantni list i overava pečatom i potpisom ovlašćenog prodavca, kao i da kupac gubi pravo na garanciju ako se kvar izazove nepridržavanjem datih uputstava za upotrebu ili ga servisira neovlašćeni servis, prodavci često napominju i da garancija ne važi bez ambalaže, pa čak i celokupne pripadajuće opreme i dokumentacije.
Potrebno je sačuvati sve što se dobije prilikom kupovine, napominjući čak i da ambalaža mora biti neoštećena.
U Ministarstvu trgovine potvrđuju da takva obaveza nije predviđena zakonom.
"Potrošač za ostvarivanje svojih prava može da podnese reklamaciju trgovcu od koga je robu kupio. Odredbama ovog zakona nije decidirano propisan način podnošenja i postupak rešavanja reklamacije, kao ni eventualni dodatni uslovi u slučaju utvrđene nesaobraznosti proizvoda, odnosno predaja ambalaže ili ne", kažu u Ministarstvu.
Prema njihovim rečima, trgovci imaju obavezu da pre kupovine obaveste kupca na jasan i razumljiv način, između ostalog, i o načinu na koji se postupa po prigovorima potrošača.
Po Zakonu o zaštiti potrošača koji se primenjuje godinu i po dana, obavezna garancija za svu tehničku robu mora da iznosi najmanje dve godine, dok za polovnu robu, pa i polovne automobile, ukoliko se kupuje od pravnog lica, garancija važi godinu dana.
Novina je i što kada se desi da, na primer, tehnički uređaj prestane da radi kupac neće morati sam da traži servis i da nosi aparat na popravku. Potrošač više nema nikakve veze sa serviserom. Kada se uređaj pokvari u garantnom roku, prigovara se kod trgovca, tamo gde je roba i kupljena.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar