Borba za cenu pšenice
30.11.-0001.

Žetva pšenice na vojvođanskim poljima se zahuktala, a zahuktava se i bitka za bolju otkupnu cenu. Ovih dana najčešće je u opticaju bilo 20 dinara, s PDV-om, koliko su otkupljivači ponudili poljoprivrednicima, ali od juče ima i boljih uslova.
„MK-grupa„ je na otkupna mesta došla s ponudom od 21,5 dinar kilogram, što je trenutno najviša obnarodovana cena. Poljoprivrednici su i njome nezadovoljni jer smatraju da hlebno žito ne bi smelo da vredi manje od 26 dinara kilogram. Takođe traže da se u otkup uključe i Robne rezerve.
„Valja imati na umu da su inputi u proizvodnji pšenice porasli oko 30 posto. Takođe, manje je zasejano i sve će biti manje oranica pod njom jer je cena kukuruza tek nešto ispod cene pšenice, a njegov prinos je znatno viši. Pšenica će se sejati samo zbog plodoreda, i to ispod preporučenog udela u setvenoj strukturi„, ukazuje u otvorenom pismu Vladi Srbije udruženje poljoprivrednika Klub 100P plus, navodeći da će, sudeći po prvim žetvenim rezultatima, prinos hlebnog žita biti niži nego prošle godine – i do 20 odsto.
To paorsko udruženje u pismu podseća na to da je prošlogodišnja državna otkupna cena pšenice bila 20 dinara kilogram.
„Uzimajući u obzir te činjenice, tehnička vlada treba da donese uredbu po kojoj će Robne rezerve otkupiti 200.000 tona pšenice po 26 dinara kilogram da bi se zaštitili poljoprivrednici, pogotovo oni koji raspolažu manjim oraničnim površinama pa su primorani na to da odmah prodaju svoj rod.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar