Jesenja setva zavisi od sprovođenja vladinih mera
30.11.-0001.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini pozdravili su danas mere Vlade Srbije za saniranje posledica suše, naglašavajući da je taj program pomoći potrebno hitno konkretizovati i ostvariti kako bi jesenja setva bila što bolje pripremljena i obavljena. Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš ocenio je  da su te mere "više nego dobre i neophodne poljoprivrednicima u ovoj teškoj situaciji", ali je istakao da će biti samo "slovo na papiru i obećanje" ukoliko ne budu precizirane i što pre realizovane.
Ministarstvo poljoprivrede, smatra Kiš, mora svaku predloženu meru konkretizovati, da bi se tačno znalo ko, šta i koliko će pomoći dobiti svako gazdinstvo, kad će i na koji način ta pomoć biti ostvarena, jer, kako je rekao, mnogi proizvođači, za sada, "ne vide sebe u tim merama".
On je naglasio da je sama setva jesenjih kultura poslednja faza velikog posla, u kojem bi prethodno trebalo obaviti pripremu zemljišta, nabaviti gorivo, đubrivo i seme, a to zahteva velika ulaganja, pa je pomoć države poljoprivredi veoma potrebna.
Sada bi se trebalo usredsrediti na to da, u sprovođenju mera, poljoprivrednicima bude obezbeđeno regresirano gorivo, kao i novac za kupovinu kvalitetnog semena i mineralnog đubriva.
Za dve sedmice počeće setva uljane repice, a za mesec dana ječma i pšenice, rekao je Ivković i dodao da će ove godine veoma rano početi i berba kukuruza, što je prilika da se ove jeseni zaseje od 500.000 do 600.000 hektara pšenice, kao pre desetak godina.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar