Krompir luksuzna roba?
30.11.-0001.

Kriza ne jenjava. Čak i osnovne namirnice čija potrošnja se obično poveća kada luksuzna roba postane potpuno nedostupna, nekim slojevima su postale upravo luksuzna roba.

Krompir koji je do sada bio svakodnevni deo trpeze od ove jeseni je poskupeo u proseku 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Krompir smo do nedavno plaćali 50 dinara za kilogram, a sada ga plaćamo i do 90 dinara. Stručnjaci kažu da je za to zaslužna smanjena proizvodnja i niski prinosi, kao i da je to očekivano stanje prema svim zakonima tržišta. Namirnica koja nam je služila da preživimo krizu sada je postala veoma važna, deficitarna i skupa roba. Takođe, kupus i pasulj plaćamo duplo više.

Još jedna luksuzna namirnica u Srbiji postalo je i meso. Ovo stanje traje već duže vreme, ali sada je postalo alarmantno. Sveže meso je skuplje za 30 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine. Pileći file je u pojedinim trgovinama dostigao cenu od 780 dinara po kilogramu, a svinjski but 660 dinara po kilogramu.

Kukuruzno brašno, jaja, paradajz, sve je poskupelo, a jabuke su čak trostruko skuplje od narandži. Postavlja se pitanje koje namirnice će narod kupovati za prevazilaženje krize kada su poskupele apsolutno sve namirnice koje su do sada služile za to?

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar