Nastavlja se blokada puteva
30.11.-0001.

Nezadovoljni poljoprivrednici nastaviće do daljeg blokadu važnijih putnih pravaca u Vojvodini i delovima centralne Srbije, jer nije udovoljeno njihovim zahtevima za vraćanje subvencija po hektaru, izjavio je predstavnik poljoprivrednika koji protestuju Zoran Lambeta.
On je napomenuo da će blokiranje puteva traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama biti tokom noći ublaženo, ali je napomenuo da nezadovoljni poljoprivrednici nastavljaju 24-časovnu blokadu dok s nadležnima ne bude postignut dogovor o ispunjenju njihovih osnovnih zahteva. Lambeta je rekao da u današnjem razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, "nije ništa dogovoreno, kako bi protest bio prekinut".
Dejanovićeva je pozvala nezadovoljne poljoprivrednike da prekinu blokadu puteva i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.
On je posle sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika u Domu Narodne skupstine, rekla da nije realno očekivati da će vlada promeniti uredbu o subvencionisanju 10 dana pred parlamentarne izbore. "Politika je ušla u određeni broj porodica nezadovoljnih poljoprivrednika", smatra Dejanovićeva.
Poljoprivrednici su sa Dejanovićevom razgovarali oko sat vremena i izneli joj probleme zbog kojih su blokirali puteve.
Deo nezadovoljnih poljoprivrednika u Vojvodini i centralnom delu Srbije danas je blokirao regionalne i lokalne saobraćajnice, a iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da nema povratka na stari sistem subvencija, što je glavni zahtev učesnika protesta.
Nezadovoljni poljoprivrednici traže da im se podsticaji isplaćuju po hektaru obradive površine, a ne po ostvarenom prinosu, dok u resornom ministarstvu objašnjavaju da bi to značilo poništavanje svih agrarnih uredbi donetih u ovoj godini i vraćanje već podeljenih subvencija. Stručnjaci se, takođe, ne slažu sa protestima poljoprivrednika, uz ocenu da su neopravdani zahtevi za vraćanje na stari sistem subvencija jer je novi način raspodele podsticaja po ostvarenom prinosu ekonomičniji i pravedniji.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar