Poljoprivredu čeka popis
30.11.-0001.

U toku je obuka budućih popisivača koji će po selima zapisivati čime raspolažu poljoprivrednici .Bez toga teško će se ubrzati razvoj poljoprivrede i popraviti slika srpskog sela. Prošlo je više od pola veka otkako su popisivači po Srbiji zapisali šta sve imaju domaćini po selima. Informacije o tome kakva su gazdinstva, čime raspolažu i šta proizvode, odavno su zastarela.
Na jesen se prebrojava sve, registrovana i domaćinstva koja to nisu, imala ona nekoliko ari ili stotine hektara zemlje.
Ova akcija je od ogromnog značaja za celu zemlju. U procesu evrointegracije za državu su važne su sveobuhvatne i precizne informacije koje će biti osnov za buduće odluke u poljoprivredi.
Ovi podaci predstavljaju i polaznu osnovu za buduće pregovore u najosetljivijem sektoru pregovora sa Evropskom unijom, koji čeka svaku zemlju, a to su poljoprivreda, ruralna područja i ekologija. Popisaće se i ko na njivi sadi za prodaju, a ko samo za sebe. To dovodi u pitanje spremnost srpskog seljaka da na pitanja popisivača tačno odgovori. Nadležni uveravaju da nema razloga za skrivanje podataka.
U popisu će učestvovati 290 republičkih instruktora, 1.200 opštinskih istruktora i 7.300 popisivača uključujući i rezervu. Regionalni i republički završili su obuku, a sada u klupu sedaju opštinski instruktori.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar