Suša preti da prepolovi rod kukuruza
30.11.-0001.

Ukoliko budu nastavljeni sadašnji vremenski uslovi, preti da skoro prepolovi rod jarih kultura u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da odavno u zemlji nije preovlađivala ovakva klimatska situacija i da sve podseća na 2000. godinu kada su zbog suše prinosi bili značajno smanjeni.
Posebno su pogođeni kukuruz, uljarice - soja, suncokret, šećerna repa, povrće, kod voća došlo je do žućenja i opadanja listova.
Agrometeorolozi procenjuju da je palo svega 25 procenata od ukupno prosečnih kiša za ovaj period, što je svakako pogodilo useve. Ovogodišnja suša ponovo je aktuelizovala pitanje intenziviranja navodnjavanja u Srbiji, u kojoj se pod zalivnim sistemima trenutno nalazi 200.000 hektara, odnosno ispod pet odsto od ukupno 4,2 miliona hektara obradivih površina. U aprilu ove godine počeli su radovi na velikom projektu navodnjavanja u Srbiji u koji će u naredne četiri godine biti uloženo oko pet milijardi evra.
U predstojećem četvorogodišnjem priodu trebalo bi da bude navodnjavano 1,1 milion hektara poljoprivrednog zemljišta, šest puta više nego sada.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar