Sve manje mesa za klanice, poskupljenje neminovno
30.11.-0001.

Ponuda sirovine za klaničnu industriju Srbije stalno se smanjuje, cene žive vage rastu, što će direktno uticati na poskupljenje mesa u prodavnicama. Zbog takve situacije, neminovno je poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 procenata. Industriji mesa "Matijević" iz Novog Sada svakodneveno nedostaje 300 do 400 svinja u odnosu na uobičajene dnevne potrebe od oko 1.000 komada, a cena tovljenika već dostigla 210 dinara za kilogram i istakao da to mora prouzrokovati i poskupljenje mesa i mesnih prerađevina, što će dovesti da cena svinjskog buta u prodavnicama  bude 620, 630 dinara za kilogram.
Proizvodnja mesa u Srbiji je oko 450.000 tona godišnje i biće dobro ako 2012. ostane bar na tom nivou. U Srbiji se godišnje troši oko 42 kg mesa svih vrsta po stanovniku, što je daleko ispod evropskog proseka.
Prema podacima PKS, potrošnja mesa u Srbiji po stanovniku lane je bila četiri kilograma junetine, 5,4 kilograma ribe, 17,3 kilograma svinjetine i 17,2 kilograma živinskog mesa.
Očekuje se rast potrošnje niže vrednih, jeftinijih, kategorija mesa, kao i piletine.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar