Tkačnica iz Bezdana ponovo radi
30.11.-0001.

Imovina tkačnice svilenog damasta „Novitet Dunav“ u stečaju iz Bezdana prodata je na prvoj licitaciji, a kupac je Ranko Petković iz Sombora.

Imovina jedinstvene tkačnice damasta prodata je po početnoj ceni. Petković je bio jedini zainteresovani kupac, a osim imovine, kupio je i pravo na korišćenje logoa i ime „Noviteta“.

- Pre prodaje javljali su se i drugi zainteresovani kupci, ali je samo Petković uplatio depozit i učestvovao na licitaciji. On je imovinu „Noviteta“ kupio kao fizičko lice. Osim imovine, novi vlasnik dobio je i pravo na korišćenje imena „Novitet“ i logoa - kaže Nikola Krajnović, stečajni upravnik „Noviteta“.

A da će se u bezdanskoj tkačnici nastaviti proizvodnja damasta, potvrdila je Jelena Petković, supruga novog vlasnika.

- Nameravamo da nastavimo postojeću proizvodnju i zbog toga smo i kupili „Novitet“. Osim postojećeg programa, planiramo da proširimo asortiman proizvoda i da izvozimo na inostrano tržište. Bezdanski damast ima svoju priču i to je ono što je njegova vrednost - kaže Petkovićeva.

Tako će Bezdan i dalje ostati jedinstveno mesto u Evropi gde se tka na razbojima iz 19. veka. Tradicija je duža od 140 godina jer je 1871. godine u Bezdanu počelo tkanje damasta od uvoznog, specijalno obrađenog lana iz Češke i Engleske.

Tkalo se tada najsavremenijom tehnologijom, koja se u neizmenjenom stanju održala do današnjih dana, što proizvodima daje patinu starih vremena, a poseban kvaliteta daje ručna izrada bogatog i raznovrsnog dizajna. Tkačnica damasta u Bezdanu jedno je od nezaobilaznih mesta za obilazak turista koji imaju priliku da vide kako se na jedinom mestu u Evropi tka na razbojima iz pretprošlog veka. Sličnih radionica kao što je bezdanska ima samo u Francuskoj i u Egiptu, ali njihovi razboji su tek muzejski eksponati.

Bezdanski damast tka se na starim razbojima, koji su kulturno dobro pod zaštitom države. Proizvod je registrovan kao roba sa zaštićenim geografskim poreklom i smatra se proizvodom starog zanata, a sama tkačnica je dobitnik Turističkog cveta za luksuzni suvenir Srbije. Svilenim damastnim stolnjacima, salvetama i posteljinom iz Bezdana opremljene su mnoge ambasade u Beogradu, Predsedništvo Srbije, kao i brojni hoteli i restorani.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar