Treba pomoći poljoprivrednicima za setvu
20.08.2012.

Poljoprivrednici u Srbiji će pretrpeti velike štete od suše i zbog toga bi država trebalo da, koliko god je to moguće, pomogne da obave jesenju, a potom i prolećnu setvu, izjavio je Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede pri Privrednoj komori Vojvodine. Podsećajući na sadašnje procene, prema kojima bi rod kukuruza mogao da bude umanjen čak i do 70 odsto, dok će velike gubitke zbog suše imati i proizvođači soje i drugih kultura, Bugarin je istakao da će to dovesti u još težu situaciju ionako finansijski iscrpljene poljoprivrednike.
Mnogi poljoprivrednici koji su uzimali kratkoročne ili kredite za nabavku mehanizacije sada neće moći da vraćaju taj novac, kaže Bugarin i naglašava da bi im odlaganje odnosno zamrzavanje kreditnih obaveza za ovu godini dobro došlo.
Prema njegovom mišljenju, tako iscrpljena poljoprivreda i poljoprivrednici opet će biti suočeni sa problemom kako uložiti novac u novu setvu, pa bi država morala da im maksimalno pomogne obezbeđujući regresirano seme i mineralno đubrivo, kao i bezakcizno gorivo.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar