Usvajanje mera za ublažavanje posledica suše
30.11.-0001.

Plan vanrednih mera za ublažavanje posledica suše koje predviđaju oslobađanje poljoprivrednih proizvođača određenog broja obaveza prema državi, usaglašen je na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i resornih ministara.
Pokrajinska vlada usvojila je zaključke u kojima predlaže Vladi Srbije da se ovogodišnja suša u pokrajini proglasi elementarnom nepogodom, imajući u vidu da je na poljoprivrednim usevima prouzrokovana štetu katastrofalnih razmera, saopšteno je sa sednice vojvođanske vlade.
Prema rečima resornog pokrajinskog sekretara Gorana Ješića, na osnovu prikupljenih podataka iz 45 gradova i opština Vojvodine, evidentirano je da su štetu od suše pretrpeli usevi na površini većoj od milion 138.000 hektara.
Visina štete na gajenim ratarskim kulturama (kukuruzu, suncokretu, soji, šećernoj repi, detelini) u proseku iznosi oko 50 odsto a procena ukazuje da ovogodišnji rod biti umanjen za oko pet miliona tona, odnosno 118,4 milijarde dinara ili oko milijardu evra.
Vlada Vojvodine predložila je Vladi Srbije da se na godinu dana reprogramiraju obaveze plaćanja dospelih rata subvencionisanih kredita od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kod banaka.
Predloženo je i da se poljoprivrednim proizvođačima isplati regres za ratarsku proizvodnju za ovu godinu u što kraćem roku, s tim što treba da se prilikom regresiranja repromarerijala vodi računa o tome da ne bude favorizovan ni jedan proizvođač.
Pokrajinska vlada je zaključila da ne bi trebalo zabraniti izvoz žitarica i u zaključku navela da će nadležni sekretarijat u narednom periodu razmotriti i potrebu da takva odluka bude usvojena i za druge ratarske proizvode.
Predloženo je i da Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" poljoprivrednicima odloži, na godinu dana, obaveze plaćanja vodne naknade za navodnjavanje. Kako je istaknuto, ove mere su usaglašene sa asocijacijom poljoprivrednih proizvođača i udruženjima.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar