Zemlja u Vojvodini na ceni
30.11.-0001.

Poljoprivredno zemljište je u pojedinim delovima Vojvodine skuplje nego u Mađarskoj ili Hrvatskoj, a samo u poslednje dve godine u Somboru su cene povećane i do 80 odsto.

Hektar zemlje na atraktivnim lokacijama dostiže i 10.000 evra, ali i pored visoke cene - kupaca ima jer je poljoprivreda postala interesantna za ulaganja.

- Najskuplje je kvalitetno zemljište pored magistralnih ili asfaltiranih puteva u salaškim naseljima. Zemlja prve i druge klase blizu asfaltu košta oko 5.000 evra po jutru, a jutro je nešto više od pola hektara. Mislim da je jedan od razloga rasta cene preveliko očekivanje da će ulaskom naše zelje u EU zemlja biti znatno skuplja. Zato imamo situaciju da oranice u opštini Bač koštaju od 8.000 do 10.000 evra po hektaru, dok je preko Dunava isto tako kvalitetno zemljište u Hrvatskoj oko 5.000 evra. I u Mađarskoj je zemlja jeftinija nego u okolini Sombora - objašnjava Aleksandar Bošnjka, direktor ZZ "Ravangrad“ iz Sombora a piše Blic.
 
Najskuplja je zemlja u Staparu, gde hektar dostiže 10.000 evra. Slede zatim Nenadić, Bukovac, Gradina, Lugovo i Čičovi. Nešto jeftinija je zemlja u Bezdanu, Bačkom Bregu i Čonoplji. U Telečkoj, gde je zemlja treće i četvrte klase, cena je 3.500 do 4.500 evra po hektaru, a na gornjim terenima košta od 4.000 do 6.000 evra.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar