Danas Sveti Jovan Krstitelj
30.11.-0001.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Svetog Jovana Krstitelja, rođaka Isusa Hrista, poznatog kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po učenju Crkve, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. On je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao.
Sveti Jovan je živeo jednostavno i asketski, hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake, kaže crkveno predanje. Ubijen je i odsečena mu je glava po nalogu hebrejskog vladara, tetrarha Galileje Iroda Antipe, u vreme rimskog protektorata nad Palestinom. U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovandan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan. Procenjuje se da je Sveti Jovan, po broju onih koji ga slave, na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti arhanđel Mihail.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar