Info Biblioteka -  6 preporuka za Sajam Knjiga
30.11.-0001.


Alehandro Sambra, „Privatni život drveća“ (IK „Geopoetika“)

Ovo je roman o jednoj noći u kojoj glavni junak Hulijan (univerzitetski profesor književnosti i pisac) čeka, pun strepnje, svoju ženu Veroniku (slikarku koja pravi kolače) da se vrati sa časova crtanja i uspavljuje Danijelu (Veronikinu ćerku) pričama o životu drveća. Veronika se neće vratiti....
Iako često i tužan i tmuran, „Privatni život drveća“ odiše toplinom i osvaja čitaoca snagom gotovo svake rečenice.
Priča u priči, kratak roman izuzetne zrelosti koji svoju svedenost pretvara u izuzetnost, govori o preplitanju književnosti i realnosti, razočaranjima i iluzijama, o smrti i umiranju, umiranju ljubavi, vere, želje, romana, ideja, pisaca, slave....
Privatni život drveća krasi savršenstvo priče i, premda Sambra minimalističku strukturu romana gradi po uzoru na japansko pripovedanje, a donekle je vidljiv i uticaj metaproznih romana Pola Ostera – pred nama je svež i izuzetno originalan pisac.

Su Tong, „Žene i konkubine“ (IK „Geopoetika“)

Prema prvoj noveli iz ovog izbora, Žene i konkubine, snimljen je čuveni film „Visoko podigni veliki crveni lampion“, u režiji Džan Jimoua, koji je osvojio više prestižnih nagrada, uključujući i Srebrnog lava za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1991. Su Tong u centar pažnje stavlja ženske likove i njihove izrazito složene međusobne odnose unutar zajedničkog domaćinstva. Opisima piramidalne hijerarhije koja vlada u kineskoj porodici i stavljanjem naglaska na duhovni svet žena, a naročito na stepen njihove samosvesti, pisac ispituje odnos pojedinca prema neprikosnovenoj moći tradicionalnog patrijarhata, kao i obrasce ponašanja koji iz tog odnosa proističu.
Su Tong u drugoj noveli ove knjige, „Bekstva hiljadu devetsto trideset i četvrte“, opisuje raspad i propast jedne seoske porodice u vreme poplava, epidemije kuge i gladi tridesetih godina prošlog veka. To je priča o velikim migracijama, bolnom procesu industrijalizacije i modernizacije u Kini, kao i o napuštanju tradicionalnih vrednosti zarad uzbudljivijeg gradskog života.
U potragu za sopstvenim identitetom upušta se i buntovni mladi narator duhovite novele „Zdravo, pčelaru“. Junak ove priče nezadovoljan je životom u svojoj monotonoj varošici u kojoj se oseća stešnjeno, te uzbuđenje i zadovoljenje sopstvene potrebe za slobodom traži u beskonačnom lutanju kineskim metropola

En Fortije, „Julija“ (IK „Laguna“)

Džuli Džejkobs je nasledila ključ od sefa koji se nalazi u Sijeni i rečeno joj je da će tamo pronaći staru porodičnu tajnu. Na uzbudljivom i neizvesnom putovanju otkriće istinu o svojoj pretkinji Juliji čija je legendarna ljubav prema mladiću Romeu poslužila Šekspiru kao nadahnuće za nenadmašnu dramu.
Ko su bili stvarni Romeo i Julija i šta im se zaista dogodilo, kako se sudbina poigrala sa Džuli i da li je pronašla porodično blago – En Fortije je ispričala na očaravajuć i uzbudljiv način.
To je istinski čudesna knjiga posle koje Romea i Juliju više nikada nećemo gledati istim očima.
 

Megi O’Farel, „Ruka koja je prva držala moju“ (IK „Laguna“)

Mlada Leksi Sinkler iz primorske engleske zabiti sticajem neočekivanih okolnosti odlazi u London u kom će u potpunosti ostvariti svoje snove. Ona sreće ljubav svog života, postaje novinarka, likovna kritičarka i majka. Njen je život obojen slobodom šezdesetih godina dvadesetog veka, tadašnjom modom, umetnošću i nezaboravnim boemskim životom umetničke četvrti Soho.
Ted i Eli su upravo dobili bebu. Rođenje deteta povešće ih, zajedno sa Tedovim roditeljima i prijateljem Simijem, na misteriozno putovanje u prošlost, obeleženo tajanstvenim, mračnim nagoveštajima i neobjašnjivim sećanjima iz detinjstva. Ono što će otkriti sasvim neočekivano će ih uputiti na Leksi Sinkler i njihove sudbine će zauvek biti promenjene.
 

Danijela Stil, „Dan po dan“ (IK „Evro-Giunti“)

Koko Barington rođena je u poznatoj holivudskoj porodici. Njena majka, Florens, pisac je najprodavanijih romana. Njena sestra, Džejn, jedna je od najboljih holivudskih producenata i sa svojom partnerkom, Liz, deset godina živi u čvrstoj, nežnoj vezi. Florens, još uvek privlačna udovica, upravo je započela tajnu vezu s dvadeset četiri godine mlađim muškarcem. A Koko, koja je napustila studije prava i koja važi za crnu ovcu porodice, radi kao šetač pasa, nakon što je život pred očima javnosti zamenila za život u umetničkom gradiću na obali severne Kalifornije.
Kada Koko nevoljno pristane da čuva Džejninu kuću, otkriva neočekivanog gosta − Leslija Bakstera, zgodnog, ali nimalo uobraženog britanskog glumca, koji beži od svoje neurotične bivše devojke. Njihovi svetovi ne mogu biti različitiji. A privlačnost ne može biti brža. I dok Koko razmišlja o budućnosti s jednom od najzgodnijih holivudskih zvezda i dok se njena majka i sestra navikavaju na promene, stare rane zaceljuju i nastaju nove porodice – neke tradicionalne, neke manje tradicionalne, ali sve povezane ljubavlju.
 

Nada Marinković, „Nestajanje“ (IK „Evro-Giunti“)

Život nisu samo trenuci uspeha, časovi iskušenja, radost i bol, život je fino tkanje želja, snova i stvarnosti; traganje po bespuću, iznenadno survavanje i neočekivali uzleti. Život je „tajanstvena stvar“, a ovaj roman jedne od naših najčitanijih savremenih književnica je topla i lirski nadahnuta priča o pobedi života nad nestajanjem, o tajnoj formuli večnog trajanja – ljubavi...
Svi oni koji su otišli, žive u našem sećanju, traju kroz našu ljubav, u našim su danima i noćima, u našim srcima...


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar