Kineska nova godina : godina Zeca
20.02.2001.

U 2011. kineska Nova godina počinje 3. februara koji je, prema lunarnom kalendaru, prvi dan prvog meseca godine. Ova godina je prema kineskom horoskopu godina Zeca.
Zec je tradicionalno četvrti od 12 znakova kineskog zodijaka iza pacova, vola, tigra, a ispred zmaja, zmije, konja, jarca, majmuna, petla, psa i svinje.

U kineskoj kulturi zec, takođe, može da bude korišćen kao simbol meseca. Stari Kinezi su verovali da zec živi na Mesecu. Oni su mogli da ga vide na sjajnoj strani tokom punog Meseca sredinom jeseni.
U Kini se zec smatra jednim od najsrećnijih znakova, osobe rođene u tom znaku smatraju se ljubaznim, lojalnim i od poverenja, na koje se može osloniti, iako ih okružuje duh mistike. Zec, posebno onaj s belom dlakom, je takođe simbol dugovečnosti u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Stari Kinezi su verovali da je zec, koji se izgovara "tu", i oličenje pameti.

Mnogi veruju da Godina zeca donosi dobru sreću i sve drugo onima rođenim u tom znaku, pa zato treba hraniti i čuvati zeca. Iz tog razloga radnje sa životinjama i farme zečeva po Kini su ispražnjene. Posebno mladi ne pitaju za cenu da bi došli do svog sretnog zeke.

Veterinari, međutim, upozoravaju da je čuvanje zeca u kući mnogo teži posao nego držanje psa ili mačke, koje nisu toliko osetljivi kao zečevi i zahtevaju mnogo manje pažnje.

Predviđajući, na osnovu ranijeg iskustva, da će i u Kini, posle novogodišnje euforije i završetkom najvećeg praznika u zemlji, mnoge Mesečeve zeke završiti u loncu, ili po parkovima i dvorištima budističkih hramova, pragmatični trgovci nude plišane zeke svih boja i veličina.

Oni tvrde da će pufnasti sintetički zečevi doneti garantovano istu količinu sreće kao i pravi, a kada ga poklonite voljenoj osobi i još više radosti.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar