Minimalac juri 200 evra
30.11.-0001.

Najnižu satnicu prima 142.000 radnika, koji od početka aprila mogu da računaju na povišicu. Umesto 17.748, zaposleni će ubuduće primati najmanje po 20.010 dinara mesečno.

SVAKOG meseca skoro 8.000 zaposlenih u Srbiji spadne na minimalac. Zato će povećanje najmanje zarade, u ovom trenutku, osetiti 142.000 radnika koji su u prethodnih pola godine tavorili sa 17.748 dinara mesečno. Od 1. aprila njihova će primanja biti podignuta za 2.262 dinara, pa će do marta iduće godine živeti za nijansu bolje - sa 20.010 dinara mesečno.

Odluka da se minimalna cena radnog sata sa 102 poveća na 115 dinara zatekla je i sindikalce i poslodavce, jer ni u jednom od ova dva tabora nije očekivan ovoliki skok.

Predstavnici radničke klase nadali su se povišici od najviše deset dinara, što su preduzetnici posmatrali kao neisplativo rešenje. Ipak, tačku na njihova cenkanja stavila je Vlada Srbije, a odluku su na kraju jednoglasno usvojili članovi Socio-ekonomskog saveta.

- U pregovorima se kao poslednji iznos pominjalo 112 dinara, ali je ideja o većoj satnici potekla od resornog Ministarstva za rad, pa je bilo sasvim neprirodno da se sindikati tome usprotive - kaže Zoran Ristić iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost", koji je ujedno i član Socio-ekonomskog saveta. - Ipak, plašimo se da bi ovo povećanje moglo da proizvede i određene negativne posledice.

Ristić objašnjava da će se cena rada odnositi i na sve zarade koje se obračunavaju po kolektivnim ugovorima, jer se kod njih, osim koeficijenta rada, u obzir uzima i minimalac, što će izazvati lančanu reakciju.

- Uz to, povećanje minimalne cene rada ne znači ništa ukoliko država ne kontroliše rast inflacije - smatra Ristić. - Ukoliko se nastave poskupljenja i devalvacija dinara, zarade će ostati na istom nivou, a u opticaju će biti više novca, što je sasvim kontraproduktivno.

I poslodavci u Srbiji smatraju da je ovakav potez "populistički, jer ovoliko povećanje nije bilo otkad radi Socio-ekonomski savet".

- Minimalac je podignut za šest odsto, što nimalo ne odgovara privrednom rastu. Tako će, na primer, preduzeće sa stotinu zaposlenih morati do kraja godine da poveća masu zarada za čak 1,7 miliona dinara - računaju u Uniji poslodavaca Srbije, i dodaju da će se na najvećem udaru ponovo naći one firme koje isplaćuju male zarade, "jer one ionako nemaju novca". Među njima je najviše preduzeća koja se bave proizvodnjom tekstila, zatim pojedine usluge kao što su ugostiteljske i zanatske, ali i poljoprivrednici.

PORESKE OLAKŠICE POSLODAVCIMA

DA bi prihvatili cenu rada od 115 dinara, Vlada je poslodavcima obećala određene ustupke.

- U aprilu bismo morali da platimo radnicima razliku u zaradama koju je prouzrokovala inflacija u prethodnom tromesečju, ali to sada nećemo morati - kažu u Uniji poslodavaca Srbije. - Vlada se obavezala i da minimalac neće dirati narednih godinu dana, iako je praksa da se revidira na šest meseci. A konačno, posle godinu dana ubeđivanja, doneta je i odluka da se neoporezivi deo zarade podigne sa 7.000 na 10.000 dinara.

Izvor: Novosti.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar