Pacijenti ZBO najnezadovoljniji u Srbiji!
30.11.-0001.

Opšte zadovoljstvo pacijenata primarne zdravstvene zaštite najslabije je na teritoriji Zapadnobačkog okruga - objavljeno je u 7. Izveštaju Nacionalne konferencije o unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, koji se odnosi na 2010. godinu.
Korisnici primarne zdravstvene zaštite popunili su 756 upitnika. Na osnovu njih je prosečna ocena opšteg zadovoljstvo pacijenata zdravstvenim uslugama na teritoriji ZBO, stigla tek do 3,72, što je nešto bolje nego prethodne godine, ali lošije čak i od proseka na Kosovu i Metohiji. Primera radi, treću najlošiju ocenu (3,83) dali su stanovnici Bora, dok je posle ZBO najgoru ocenu u Vojvodini dobilo severnobanatsko zdravstvo - 3,87. Lekari u opštoj medicini, na teritoriji četiri ZBO, imaju nešto više pacijenata u odnosu na prosek Srbije, izdaju manje recepata, posebno u Somboru, ali daju nešto više uputa za labaratoriju. Uput za ultrazvuk se dobija teže nego u drugim srpskim domovima zdravlja, a preventivne posete lekaru od 100 pacijenata uradi tek troje. Somborci, za razliku od Odžačana i Apatinaca, teže odlaze kod zubara, ali su uglavnom zadovoljni uslugama državnih stomatologa. Nažalost, gotovo 25 odsto mališana uzrasta od 7 do 12 godina u 2010. nisu obišli zubara. Samo četvrtina dece od sedam godina u Somboru ima sve zdrave zube, dok je taj postotak u Odžacima i Apatinu poražavajući i ne prelazi 20 odsto. Najveći procenat uspešnih kardiopulmonalnih reanimacija (58,9%) kao i samostalno rešenih slučajeva na terenu (83,1%) beleži se u službi hitne medicinske pomoći Domu zdravlja Apatin - piše u izveštaju.
Pacijenti u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović” u Somboru ne moraju da čekaju na ginekološko akušerskom, odeljenju uho grlo nos, plućnom i psihijatrijskom odeljenju. Od zakazivanja do intervencije kod hirurga prođe u proseku 13 dana, kod interniste 11, a čitav mesec na čekanje kod pedijatra ili oftamologa, što je inače najduže na teritoriji Srbije. Jedino u čemu je Sombor uzet kao pozitivan primer je stopa letaliteta (smrtnosti) za 48 sati od prijema u slučaju infarkta miokarda. Taj broj ne prelazi 7 odsto što je iznad republičkog proseka. Inače, prethodne godine povećan je broj majki koje su se porodile carskim rezom (ukupno 31,5 odsto porođaja). Od 898 rođene dece, 35 je doživelo neke povrede pri porođaju, dok je broj povređenih majki 114! Jedno živorođeno dete je umrlo u porodilištu! U somborskoj bolnici obdukcija se obavi tek na četiri odsto preminulih pacijenata, a u tim slučajevima, u 60 odsto se podudaraju klinički i obdukcioni nalazi.
Ako je za utehu, ZBO zdravstveni radnici su zadovoljniji nego prošle godine, ali se i dalje najviše žale na niska primanja. Iscrpne izveštaje i analize zdravstvenih dešavanja na teritoriji zapadnobačkog okruga u 2010. godini preuzmite na sajtu Zavoda za javno zdravlje Sombor. 

SoInfo.org


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar