Pesticidi nisu ubili pčele
30.11.-0001.

Uzrok pomora pčela koji se prethodne nedelje dogodio u blizini banje „Junaković“, još uvek nije utvrđen, ali je fitosanitarni inspektor Jovan Milankov isključio pesticide kao moguć uzrok trovanja životinja.

Prilikom obilaska pčelinjaka inspektor je konstatovano da u blizini pčelinjaka i u pravcu kretanja pčela nema masovnog cvetanja ratarskih, povrtarskih i voćnih vrsta, one su i precvetale pre nekoliko nedelja, a uljana repica je tek sada krenula u cvetanje.
Prema izjavama pčelara koji su prisustvovali inspekcijskom pregledu obavljeno je tretiranje protiv krpelja, međutim, oni nisu mogli da kažu kada je to bilo, odnosno kojeg datuma. Pre ovog tretiranja obavljeno je i protiv larvi komaraca ali njima nije poznat datum toga tretiranja. Pčelari takođe nemaju saznanja ko je naručio ta tretiranja kao ni ko ih je izveo.
- Jasno nam je da je pregled fitosanitarnog inspektora mogao da se završi samo konstatacijama šta je video i šta su mu pčelari rekli, međutim, verujemo da će se dalje ispitati kada i čime su prskane larve komaraca, a takođe očekujemo i rezultate pregleda pčela. Mi svakog proleća pregledamo životinje, a postoji i posebno obučena komisija za zdravstveni pregled pčela. Pčelari samo žele da utvrde zbog čega je došlo do pomora pčela, a tek potom kako će i da li će nadoknaditi štetu - reako je predsednik Društva pčelara „Dunav“ Apatin Rade Stevanović.
Prema izveštaju inspektora pomor se desio na dva mesta, prvi na udaljenosti 300 metara od banje, i drugi na dva kilometra od banje, kod nekadašnjeg prigrevačkog motela. Takođe je konstatovano da je uginuće pčela evidentirano od 12. maja kada je bagrem bio u punom cvatu.

J. Prelčec


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar