Počela kampanja Čuvari reka
20.02.2008.

Svetski fond za prirodu, jedna od najvećih nezavisnih organizacija koja se bavi zaštitom prirode, počeo je kampanju Čuvari reka. Očekuje se da ta kampanja će doprineti zaštiti rečnih područja u budućem UNESCO-vom  prekograničnom rezervatu biosfere Mura - Drava - Dunav. Kampanja je pokrenuta u okviru projekta Evropska linija života i podrazumeva zaštitu evropskog Amazona, tako smo ga nazvali. Evropski Amazon je u stvari budući rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav, koji će obuhvatati: Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Srbiju. U slučaju čuvara reke, zamišljeno je da oni patroliraju rekama. WWF radi sa Euronaturom, organizacijom iz Nemačke i lokalnim nevladinim organizacijama u Srbiji i Hrvatskoj.
Osim praćenja negativnih uticaja na reke i prirodna dobra uz njih, predviđeno je da se čuvari reka uključe i u druge aktivnosti. U januaru su već učestvovali u zimskom prebrojavanju ptica vodenih staništa, a planirano je  i da  rade na obnavljanju i revitalizaciji vlažnih područja, ne samo radi očuvanja biodiverziteta, nego i  da bi se sprečile poplave i omogućilo prečišćavanje reka.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar