Polen ponovo \'napada\'
20.03.2005.

Prema podacima Laboratorije za palinologiju Departman za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, količina polena suspendovanog u vazduhu je, kako piše "Dnevnik", veća u odnosu na protekli period.

U vazduhu je prisutan polen leske, jove, tise, tuje i čempresa, a rizik za pojavu alergijskih tegoba je bio blago povišen.

Posebno se ističe polen leske koji je dostigao umereno visoke srednje dnevne koncentracije, a u večernjim časovima polen jove prešao je granicu umereno visokih vrednosti, kažu u Departmanu.

U narednim danima očekuje se povišen rizik za nastanak alergijskih tegoba kod osoba osetljivih na polen drveća.

Tokom čitavog perioda srednje dnevne koncentracije polena leske, jove, tisa, čempresa i tuje će varirati u nivou umereno visokih do visokih vrednosti.

Najbolja terapija za polensku alergiju je kombinacija preventive i nekoliko vrsta lekova. Time se mogu uspešno kontrolisati tegobe i znatno ublažiti problemi tokom sezone cvetanja.

Od lekova se najčešće prepisiju antihistaminici, koji sprečavaju ispoljavanje alergijske reakcije, ali je važna i preventiva.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar