Promene klime nose opasnost od novih bolesti
30.11.-0001.

Dve opasne bolesti koje prenose insekti - lajhmanioza i groznica Zapadnog Nila registrovane su u regionu, a promena klime povlači opasnost da se ti insekti pojave i kod nas. 
Promena klime poslednjih godina uzrokovala je i u našem okruženju pojavu bolesti koje su bile karakteristične za tropske i suptropske predele.   Bolest lajhmaniozu ili lejšmanijazu ne prenose, kako se mislilo, komarci, već vrsta izuzetno sitne mušice čiji je narodski naziv narodski papadači ili peščane muve. Izazivač bolesti je parazit čiji rezervoar su glodari i neke druge životinje, a mušica je prenosi tako što nakon uboda zaražene životinje ubode čoveka. U našoj zemlji ovakvi slučajevi nisu jos zabeleženi, a poslednjih godina manji broj zaraženih je zabeležen prvenstveno u Dalmaciji u Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori i Albaniji. Ove mušice ujedaju uglavnom u sumrak i noću, ubod je bolan i izaziva rane na koži. Bolest ima dva oblika - kožni i manifestni koji je opasniji i može završiti smrću ako se inficiraju jetra i slezina i ukoliko se ne leči. Godišnje od težeg oblika lajhmanioze oboli dva miliona ljudi, a umre 60.000.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar