Šteta 100 evra po košnici
30.11.-0001.

Pčelari iz Apatina ali i iz Sombora i Kljajićeva koji su pčele držali na bagremovoj paši u šumi kod banje „Junaković“ i u Kurjačici ne malo su se iznenadili kada su stigli do svojih košnica jer je ispred svake bila gomila uginulih pčela. Po proceni pčelara u poslednja tri dana stradalo je 50 odsto pčela u pčelinjim društvima tako da im je pričinjena neposredna materijalna šteta od po 100 evra po košnici što je ukupno blizu 57.000 evra, a sa pčelarima iz okoline šteta dostiže 100.000 evra. Iako nije utvrđen uzrok uginuća životinja, pčelari sumnjaju da su potrovane.

Predsednik Društva pčelara uputio je zahtev veterinarskim, poljoprivrednim i fitosanitarnim inspektorima kao i inspektoru zaštite životne sredine da otkriju i sankcionišu krivce za pomor pčela.

- Pokušali smo da saznamo od vlasnika njiva u okolini da li su tretirali kulture nekim sredstvima, međutim, nismo ništa utvrdili, ali je činjenica da su pčele ovde otrovane – mišljenja je Rade Stevanović kome su pčele uginule u 80 pčelinjih društava kao i osam rojeva, i dodaje, da sada očekuju rezultate inspekcijskih službi jer je to najbitnije. Kako bi sačuvali preostale pčele svi su se odlučili da napuste pašu u bagremu i potraže neko drugo mesto iako uz prisutan strah šta će biti dalje.
Franji Hegediš kojem je stradalo 70 društava, od 130 koliko ima i od čega živi cela porodica kaže da redovno obilazi pčelinjak.
- Zaprepastili smo se kada smo pre dva dana naišli na gomilu mrtvih pčela pred ulazak u košnice ali i okolo po travi. Odmah smo podneli prijavu protiv N.N.počinioca i obavestile sve inspekcijske službe kako bi utvrdili šta je uzrok ovakvom pomoru pčela, jer najgore je to što ne znamo uzrok pa se ne možemo ni zaštiti. Sav trud i novac koji smo do sada uložili u povećanje broja pčelinjih društava otišao je u nepovrat, a šteta je tim veća što nećemo dobiti ni planiranu količinu meda.
Rukovodilac inspekcijske službe SO Nikola Marčeta kaže da u poslednjih deset dana nije bilo tretmana nikakvim sredstvima.
- Pred prvomajske praznike smo uništavali krpelje u izletištima pa i u šumici kod banje, međutim, koristimo standardna sredstva kao i svih prethodnih godina i nikada nije bilo štete. Svaki put kada tretiramo komarce i ostale insekte obaveštavamo o tome pčelare. Inače, bilo bi najcelishodnije da se prvo ustanovi od čega su pčele uginule pa da se onda ide u potragu za onima koji su ta sredstva koristili.

J. Prelčec


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar