Stop nasilju nad ženama
30.11.-0001.

U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od početka godine u Srbiji ubijeno 35 žena, od čega je 27 ubijeno u porodičnom ili partnerskom nasilju. Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju na akcije radi sprečavanja nasilja. U Srbiji počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama "Umorne od proganjanja", u okviru koje će Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija Ženski fond, Umetničko aktivistička grupa ACT Women i Mreža Žene protiv nasilja zatražiti dopunu Krivičnog zakonika, uvođenjem novog krivičnog dela Proganjanje.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, a na taj dan UN, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja nad ženama.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar