Zbog “ćelavih” guma kazne 20.000 dinara
30.11.-0001.

Kazne za vozače koji  nemaju zimske gume i opremu u vozilima su do 20.000 dinara, odnosno do 800.000 za pravna lica.  Potpuna primena novog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima odložena je do 1. maja 2011, što znači da na vozilima neće sve četiri gume morati da budu zimske. Ali, odredbe starog pravilnika striktno će se primenjivati. To znači da će samo ove sezone, umesto četiri, biti dozvoljeno dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri letnje gume, ali sa dubinom šare od najmanje 4 milimetra.
- Vozila moraju imati i lance za sneg na putu van naselja, a oni se moraju staviti na pogonske točkove kada je to propisano saobraćajnim znakom i ima snega na kolovozu .
- Ako vozilo nema propisanu zimsku opremu, policajac može i da ga isključi iz saobraćaja. Ako se kao posledica nemanja zimske opreme dogodi nezgoda, vlasnik vozila može biti obavezan da sam plati celu štetu.

Obavezno u vozilu:
- rezervni točak ili sredstvo za osposobljavanje pneumatika
(sprej, komplet za popravku i sl.),
- komplet prve pomoći (od septembra 2011. mora biti u skladu sa
Srpskim standardom (SRPS)),
- komplet odgovarajućih rezervnih sijalica,
- sigurnosni trougao
- uže ili poluga za vuču
- svetloodbojni prsluk
- Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi
- u taksi vozilima obavezan je i protivpožarni aparat


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar