Biblioteka \'Miodrag Borisavljević\'
30.11.-0001.

Nakon višemesečnih radova, uređenja enterijera i izgradnje galerije, apatinska biblioteka ponovo je otvorila vrata čitaocima.

Ustanova će ubuduće nositi ime književnika Miodraga Borisavljevića, koji je veći deo svog života živeo na obali Dunava, nadomak Apatina. U njegovim kratkim pričama, kako je rekla Branka Vein, direktorka ove ustanove, zaustavljeni su trenuci života u netaknutoj prirodi, obični ljudi s kojima se susretao ali i životinjski svet koji ga je okruživao u ritskoj šumi na Lavaču, prenosi list Dnevnik.

Spomen ploču sa novim imenom biblioteke otkrio je Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu.

- Ne možemo biti zadovoljni stanjem biblioteka u Vojvodini, ipak, ima sredina kao što je Apatin, koje imaju dobru podršku lokalne samouprave koja je prepoznala značaj biblioteke - rekao je Grujić.

Na ovoj svečanosti prikazan je dokumentarni film Vladimira Borisavljevića, jednog od piščevih unuka, i uručena nagrada za kratku priču, po konkursu ustanovljenom pre četiri godine. Ove godine na konkurs je pristiglo više od sto priča iz Srbije, Republike Srpske, ali i iz mnogih evropskih država, a nagrađena je priča „Mom dedi Nikoli” Olivere Šekularac.

\"\"

-Prvi put za svoje priče dobijam nagradu. Dolazeći u Apatin videla sam ljude žive, ali i one koji to nisu. I Nikola Tesla i Miodrag Borisavljević za mene su bili živi. To je upravo najveći doprinos, jer ne smemo zaboravljati ni ljude ni događaje - rekla je Olivera Šekularac za novosadski list.

U ime potomaka Miodraga Borisavljevića, unuka Mira Pavičević zahvalila se gradu Apatinu, koji nije zaboravio Miodraga i na ovakav način čuva njegovo ime od zaborava.

Svečanost je završena muzikom koju su izveli praunuk književnika Leo Borisavljević, student muzičke akademije i Vojkan Borisavljević, kompozitor mnogih hitova i unuk pisca.

Miodrag Borisavljević rođen je u Užicu 1893. a umro je 1978. godine u Beogradu. Nosilac je Albanske spomenice i učesnik Drugog svetskog rata, a tim ratovima je posvetio i svoje prve priče.

Objavljena su mu dela „Ordonans” (1922.), zatim „Vukovi”, „Među ljudima”, „Zaboravljeni svet”, „Na zemlji”,„Iz podunavskih šuma”, „Novele”, „Svetlosti u tami” i „Pumskim stazama”.

\"\"


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar