Kilometarska slika Ane Tudor kreća na svoje putovanje Dunavom

Kada je pre četiri godine sonćanska slikarka Ana Tudor krenula sa realizacijom izrade slike Dunava od izvora do ušća, pa još na platnu dugom jedan kilometar, mnogi su se čudom čudili. Ova ideja im baš nije bila najjasnija. Ana je bila sigurna u ono šta radi.

I evo, slika ne samo da je gotova, već je Ana na svoj rođendan 22. juna dobila i najlepši poklon. Stigla je zvanična potvrda da joj se ostvaruje najveća želja. Njena slika kreće na svoj put Dunavom od izvora do ušća. U životu je uradila na stotine slika koje se danas nalaze širom sveta, ali je ona želela da stvori nešto po čemu će se njena Sonta pročuti.

A, šta bi to bilo nego Dunav?

- Dunav je život, i sve što živi uz Dunav diše kraj te vode na isti način. Prolazi kroz razne zemlje, ali Dunav je svugde Dunav, ističe umetnica.

Ona ceo život živi na relaciji Sonta-Hvar, i kako njeni prijatelji kažu ona je jedina Sonćanka na Hvaru, i jedina Hvaranka u Sonti. Njena kuća u Sonti je cela prevorena u galeriju. Kad dođe sa Hvara Ana Tudor ovde stvara nove slike, one se nalaze po zidovima svih prostorija, tu je sva oprema za slikanje, tu je njen mir.



U ovoj tipično sonćanskoj kući–galeriji tako je nastala i slika za Ginisa. Da bi se sve privelo kraju mnogo su joj pomogli baš njeni Sonćani i Hvarani. Grad Hvar joj je prvi dao novčana sredstva koja su mnogo značila za nastavak projekta, ali nimalo manja za nju pomoć nije bila ni od Mesne zajednice Sonta, KUD-a Šokadija, pa stakloresca Dijamant i mnogo druge moralne podrške.

Sama je išla po sajmovima i promovisala svoju ideju, pa je trud urodio plodom. Svetska organizacija AWP koja se bavi zaštitom životinjskih vrsta je dala punu podršku ovom projektu. Trud je urodio plodom. Ova jedinstvena u svetu slika je naišla na interesovanje svih građana čije kuće Dunav "miluje" od Švarcvalda do Crnog mora.

Slika će prvo biti predstavljena na izvoru Dunava, u Donauešingenu 8.jula, zatim sledi putovanje i izložbe u Bratislavi, Beču, Budimpešti, pa preko Rumunije, Bugarske i Ukrajine sve do Moldavije.

Kad prođe ovu putanju celog toka Dunava, slika Ane Tudor će biti prikazana u Vukovaru 9. avgusta, i na kraju 11. avgusta u Beogradu na  Kalemegdanu. Ana je puno žrtvovala za ove četiri godine. Nije imala vremena za sebe, izgubila vid na jednom oku, ali, srce joj je puno.

Sve je imala Sonta, selo vrednih i veselih ljudi, selo snaša i tamburaša ali ovo još nije – kilometar Dunava koji sad teče i kroz ovo selo. Pa, eto i to se može kad rečnim tokom upravlja Ana Tudor.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar