2. sednica SO Apatin - Smiljanić prvi put priznao svoje greške

Danas je u Apatinu održana 2. sednica Skupštine opštine Apatin. Milan Škrbić, predsednik SO Apatin, otvorio je sednicu i u prisustvu 27 odbornika ustanovio da su stvoreni uslovi za rad i punovažno odlučivanje. Predviđen dnevni red izmenjen je objedinjavanjem od osme do petnaeste, kao i od sedamnaeste do dvadeset i četvrte tačke, a u kojima se govori o razrešenju odnosno imenovanju određenih saveta i komisija, o čemu ćemo dalje u tekstu govoriti. Ova dopuna izglasana je sa 15 glasova ,,za''.
Sam početak sednice obeležilo je pasivno učešće opozicije, pošto se o prve tri tačke dnevnog reda nisu izjašnjavali, odnosno nisu glasali ni ,,za'', ni ,,protiv'', niti su bili suzdržani.

Međutim, kada je na red došla tema završnog računa budžeta opštine Apatin za 2015. godinu, itekako su se uključili, neuspešno se opravdavajući za ono što su ostavili u opštinskoj kasi.
Prva tačka dnevnog reda bio je predlog rešenja o izboru članova verifikacione komisije Skupštine opštine Apatin. Predloženi su Nika Petrović kao predsednik, Nebojša Smiljanić i Miodrag Pavlović kao članovi. Njihov zadatak je da razreše/verifikuju ostavke Gorana Orlića i Dušana Koraća, kao i po zakonu razrešene predsednika opštine Apatin i zamenika predsednika opštine Apatin, te na njihova mesta imenuju nove odbornike. Sa 15 glasova ,,za'' ova tačka dnevnog reda je usvojena.
Sledeće na redu je bilo razmatranje izveštaja verifikacione komisije Skupštine opštine Apatin, kao i predlog rešenja o verifikaciji mandata odbornika Skupštine opštine Apatin. Novi odbornici su Milan Malbaša, Danijel Ajduk i Milana Srdić ispred SNS-a, kao i Boro Bulat ispred DS-a. Sa 15 glasova ,,za'' i ovo je usvojeno.
Treća tačka odnosila se na usvajanje zapisnika sa konstitutivne sednice Skupštine opštine Apatin i usvojena je sa 16 glasova ,,za''.
Četvrta tačka dnevnog reda, predlog odluke o završnom računu budžeta opštine Apatin za 2015. godinu, konačno je razbudila odbornike opozicione strane. Pre izvestioca o ovoj temi, prisutnima se obratio Radivoj Sekulić, predsednik opštine Apatin.

Između ostalog, rekao je da, s obzirom na činjenicu da nije urađena klasična primopredaja vlasti, trenutno opštinsko rukovodstvo je, u skladu sa zakonom, donelo rešenje o imenovanju komisije za proveru budžeta opštine Apatin za period od 07. 05. 2012. do 25. 05. 2016. godine i završnog budžeta opštine Apatin za 2015. godinu, i to u sledećem sastavu: dr Slavoljub Štrbo, doktor ekonomskih nauka – predsednik komisije, Sanja Bačić, diplomirani ekonomista – zamenik predsednika komisije, Jelena Ićitović, diplomirani pravnik, Jefto Milojević, pravnik, Nebojša Vejin, profesor narodne odbrane, Nika Petrović, diplomirani pravnik, Marko Đumić, master pravnik, Đorđe Vignjević, diplomirani inženjer poljoprivrede, Maja Kuridža, master inženjer građevine, Branislav Bešir, diplomirani ekonomista i Gordana Jovanić, diplomirani ekonomista. Komisija je uradila finansijski presek i njen predsednik, dr Slavoljub Štrbo, izvestio je prisutne o tome. Imali smo prilike čuti više nego neverovatne podatke, od planiranog budžeta za 2015. godinu koji je, po mišljenju stručnjaka, potpuno nerealan, do neverovatno bahatog, nenamenskog i mimo zakona trošenja novca iz opštinske kase od strane prethodne vlasti. Napisaćemo samo delić, a uskoro će javnost apatinske opštine imati prilike upoznati se sa komplet detaljima vezano za trošenje njihovih para od strane Živorada Smiljanića i njegovih saradnika.
Između ostalog, došlo se do podataka o sledećim informacijama:
-Dotacije nevladinim organizacijama, ukupno 29.984.000,00 dinara. Ovde se finansiraju opštinske i međuopštinske organizacije, političke stranke, Crveni krst, verske organizacije, KUD-ovi, Sportski savez. Zakonom o udruženjima predviđen je konkurs koji je osnov za dodelu sredstava iz budžeta za programe od javnog značaja. Međutim, prethodna vlast nije sprovodila konkurse, već su se proizvoljno, po zahtevima, odobravala sredstva koja su preneta iz budžeta, sve to mimo zakona. To znači da su neka udruženja finansirana samo jednom ili ni jednom, a neka su redovno, svakog meseca, dobijala novac (ORVS Apatin, Subnor Apatin, Crveni krst, Udruženje Roma ,,Zlatno sunce''). Sredstva su preneta udruženjima bez ikakvog konkursa i zaključenog ugovora što je mimo zakona. Kod Sportskog saveza donet je pravilnik o kategorizaciji, a koji nikad nije primenjen.
-Usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo, ukupno potrošeno 2.560.830,00 dinara, bez sprovedene javne nabavke. Od faktura najčešće su knjižene one od banje Junaković, čak 1.866.383,00 dinara. Reprezentacija, ukupno potrošeno 3.095.685,00 dinara, na Opštinsku upravu 2.692.957,00, ostalo korisnici budžeta. Analizom ova dva konta prosečna mesečna potrošnja reprezentacije je 471.376,22 dinara što je u visini 20 neto zarada.
-Materijal za saobraćaj, ukupno utrošeno 7.499.000,00 dinara. Samo benzin: 4.144.096,00 dinara, što znači da se dnevno prelazilo 615 km. Postavlja se pitanje gde se toliko dnevno putovalo. Neki vozači su dnevno po oba vozila za koja su zadužena prelazila 150km za svih 30 dana u mesecu što je nemoguće. Ni ovde, naravno, nije sprovedena javna nabavka.
-U skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti postoji obaveza finansiranja primarne zdravstvene zaštite – Domova zdravlja, a u 2015.  godini za Dom zdravlja je izdvojeno svega 1.291.604,99 dinara, dok je recimo za banju Junaković dato 8.577.104,12 dinara.
-Usluge informisanja, ukupno 20.177.019,20 dinara. Gotovo tri četvrtine (14.593.420,00dinara) otišla je samo na račun tv Apatina, ostalo je podeljeno na Planeta radio Apatin, Stefan strit-Radio Dunav, STV K-54 i Beta pres Beograd.
Interesantno je primetiti da je kod ostvarenja plana vrlo visok procenat ostvarenja troškova usluge informisanja, čak 99,49%, dok je za program primarne zdravstvene zaštite ostvareno svega 28,70% planiranih sredstava, a koja su značajno manja. Toliko o dobrom određivanju prioriteta prethodne vlasti.
Sve ovo je samo deo izveštaja komisije za proveru budžeta, a uskoro ćemo o svemu pisati opširnije. Posle iscrpnog izveštaja od strane dr Slavoljuba Štrbo, za reč se javio Ilija Bursać, šef odborničke grupe  SNS-a, a potom je usledila rasprava.


Zanimljivo je to da je na kraju ova centralna tačka dnevnog reda, sa sve primedbama i dopunama, izglasana jednoglasno, sa 27 glasova ,,za'', a što znači da su Živorad Smiljanić i njegovi saradnici time javno potvrdili greške koje su napravili za vreme svoje vladavine.

Peta tačka dnevnog reda ticala se razmatranja predloga aneksa ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta bez naknade radi izgradnje fabrike za doradu tekstila i farbare, kao i predloga odluke. Izvestilac je bio Miloš Đerić, šef odseka za privredu i razvoj. Ova tačka dnevnog reda takođe je usvojena i to sa 26 glasova ,,za''.
Sledeće o čemu se raspravljalo bilo je predlog odluke o načinu obavljanja funkcije predsednika opštine, zamenika predsednika opštine, predsednika skupštine, zamenika predsednika skupštine, kao i sekretara Skupštine opštine Apatin. Rečeno je i sa 26 glasova ,,za'' izglasano da će svi gorepomenuti biti u stalnom radnom odnosu osim zamenika predsednika skupštine, a koja će svoju funkciju obavljati volonterski do isteka mandata.

Sedma tačka dnevnog reda bila je predlog zaključka o davanju saglasnosti na informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti na osnovu tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg programa poslovanja javnih preduzeća u 2016. godini. Nakon što se Branka Narandžić, šef odseka za trezor, obratila prisutnima u svojstvu izvestioca o ovoj tački, opet je došlo do rasprave.


Na kraju je i ova tačka dnevnog reda usvojena uz dodatak primedbi u zapisnik, i to jednoglasno.
O tačkama osam do petnaest koje su objedinjene u jednu, a koje se tiču razrešenja Saveta za budžet i finansije, Saveta za urbanizam, stambeno-komunalnu delatnost, zaštitu životne sredine i putnu delatnost, Saveta za obrazovane, kulturu i sport, Saveta za zdravstvo i socijalnu zaštitu, razrešenja Statutarno-pravne komisije, Kadrovsko administrativne komisije, Mandatno-imunitetske komisije, kao i Komisije za predstavke i žalbe, izvestilac je bio Marko Đumić, sekretar SO Apatin. Sa 16 glasova ,,za'' i ove tačke su usvojene.

Šesnaesta tačka dnevnog reda odnosila se na predlog rešenja o razrešenju Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a što je sa 16 glasova ,,za'' usvojeno.
Tačke dnevnog reda pod rednim brojevima od 17. do 24. objedinjene su u jednu, a tiču se predloga rešenja o imenovanju Saveta za budžet i finansije, Saveta za urbanizam, stambeno-komunalnu delatnost, zaštitu životne sredine i putnu delatnost, Saveta za obrazovanje, kulturu i sport, Saveta za zdravstvo i socijalnu zaštitu, imenovanju Statutarno-pravne komisije, Kadrovsko-administrativne komisije, Mandatno-imunitetske komisije, kao i Komisije za predstavke i žalbe. 

I kod ovih tačaka je bilo rasprave. Izdvojićemo ono najzanimljivije, mada se nije mnogo ticalo teme, a pokrenuto je na inicijativu SPS-a.

Na kraju su ove tačke dnevnog reda, a koje su objedinjene u jednu, izglasane sa 15 glasova ,,za''.
Sledeće na redu bio je predlog rešenja o imenovanju komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Za predsednika je predložen Đorđe Vignjević uz još 6 članova, a što je usvojeno sa 16 glasova ,,za''.
Pretposlednja tačka dnevnog reda ticala se predloga rešenja o izmeni rešenja o imenovanju članova Komisije za sprovođenje komasacije u katastarskoj opštini Kupusina i usvojena je sa 16 glasova ,,za''.
Poslednje na dnevnom redu bio je predlog rešenja o imenovanju Saveta za zdravlje opštine Apatin, a što je takođe usvojeno sa 16 glasova ,,za''.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar