6. maja i predsednički izbori
20.04.2004.

Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je svoje najbliže saradnike da će skratiti svoj mandat i sutra u toku dana pismom obavestiti predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović da podnosi ostavku. Očekuje se da Dejanović sutra raspiše predsedničke izbore, odnosno objedini ih sa parlamentarnim i lokalnim izborima 6. maja. Ukoliko Tadić sutra podnese ostavku, njegove dužnosti će preuzeti predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja će i raspisati vanredne predsedničke izbore. Tadić je obavestio članove stranke da misli da da je najbolje za građane da glasaju ove godine samo u maju, a ne dva puta jer će se tako uštedeti i i državni novac.
Za predsedničku trku su spremnost već izrazili lider SNS Tomislav Nikolić i prvi čovek koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić, koji su jasno poručili da žele da izađu Tadiću na crtu. Prvi krug predsedničkih izbora bio bi održan 6. maja, a u slučaju da nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug bi se održao u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. U drugom krugu, koji mora da se održi na neradni dan, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova. Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar