I Đurđevdan u znaku predsednika opštine

Srpska pravoslavna crkva i vernici juče su slavili Svetog velikomučenika Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.

Praznik Svetog Georgija, obeležen je u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Sveti Georgije, koji je po verovanju, svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac "neznaboštvu", proslavljen je i u Apatinu u mnogim domovima. Ovu slavu tradicionalno proslavljaju i katolici i pravoslavci (23. aprila, po starom kalendaru), a Đurđevdan slave i mnogi pripadnici romske manjine tako da je veselo bilo i u delu Romskog naselja u Apatinu.

I Opštinski odbor Demokratske stranke Apatin juče je proslavio svoju krsnu slavu Svetog velikomučenika Georgija. Profesor Pero Žunić preuzeo je slavu od dosadašnjeg kuma Miodraga Jakšića. Ipak, kako to obično biva oči javnosti bile su uprte u zvanice, a svakako treba istaći da se na slavi prvi put pojavio predsednik apatinske opštine Živorad Smiljanić, kao i još neki članovi Socijalističke partije Srbije, poput Dragana Rastovića i Milana Lavrnića.

(foto: Radio Dunav)

Svečanosti su pored koalicionih partnera iz SPS-a prisustvovali još i predstavnici Srpske napredne stranke, ali na slavi nisu bili prisutni predstavnici dojučerašnjih stranačkih kolega, sada članova Nove demokratske stranke, niti iko iz GG "Pokret za Apatin-Milan Dražić".

Jesu li demokrate na ovaj način još jednom pokazale da su im socijalisti miliji od dojučerašnjih stranačkih kolega, i na taj način sami kreirali vest da je prisustvo predsednika opštine jači utisak od obeležavanja same slave? Očekuje li nas politička bura do kraja godine, i da li je Đurđev danak poslužio za još jedan sastanak? Logično je onda da će Mitrov danak označiti definitivan rastanak. Ili možda neće.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar