Održana 29. sednica SO Apatin

Na današnjoj sednici su usvojeni  izveštaji o sprovedenom referendumu čime su ispunjeni uslovi da se on i realizuje.Takođe je usvojena Odluka o budžetu opštine Apatin za 2016. godinu. Planiran je prihod od milijardu 81 milion 746 hiljada dinara, što je za 1,9 posto manje u odnosu na plan za ovu godinu koji je utvrdjen drugim rebalansom.Najznačajnije učešće u prihodima je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobiti, više od 37 posto.Od poreza na imovinu planirano je da se ostvari nešto više od 205 miliona dinara ili 18,9 posto ukupnog prihoda budžeta.Transferi sa drugih nivoa vlasti planirani su u visini od 194 miliona dinara.Predviđena potrošnja je u okvirima koji su postojali i ove budžetske godine, s tim da je ukalkulisano povećanje zarada za odredjene kategorije zaposlenih po odluci Vlade, a reč je o predškolskom obrazovanju, socijalnoj zaštiti za koje je vlada odobrila povećanje zarada od tri do četiri procenta.

Odbornici su usvojili i odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodredjeno vreme za svaki organizacioni oblik u apatinskoj opštini za 2015.godinu.Maksimalan broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi je 298 a trenunto ih je 325. Po toj odluci u organu opštine u buduće treba da je zaposleno 89 radnika na neodredjeno vreme, u MZ Apatin četiri,MZ Prigrevica deset, MZ Sonta trinaest, u MZ Kupusina šest, u MZ Svilojevo dva, u Opštinskom kulturnom centru deset, a isto toliko i u Narodnoj biblioteci, u JP Direkcija za izgradnju šesnaest, u Predškolskoj ustanovi Pčelica pedeset osam, u JP za upravljanje pristaništem i marinom pet, u JKP Naš dom šezdeset, u Ustanovi za stručno osposobljavanje dva, u Turističkoj organizaciji tri, u pravobranilaštvu opštine dva. Svi organizacioni oblici koji imaju veći broj zaposlenih na neodredjeno vreme u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke moraju uskladiti svoja akta i doneti odgovarajuće odluke.Kako je rečeno na sednici za sada se pronalazi način kako da u buduće funkcioniše gerontoslužba pri Centru za socijalni rad. Odluka vlade je na snazi sve do 31.decembra 2018. godine, nakon što sve organizacije usklade svoje sistematizacije može se preći na drugi korak, da se utvrdi ko odlazi u penziju, ko želi otpremninu, ko će biti proglašen za tehnološki višak.

Zbog bezbednosti kupača i plovila na inicijativu Javnog preduzeća putničko pristanište i marina Apatin usvojena je odluka kojom je strogo zabranjeno kupanje i zadržavanje plovila za rekreaciju i ribolov o zoni marine u delu rukavca izmedju spoljnih pontona marine do obale poluostrva.Usvojeni su i godišnji programi poslovanja javnih preduzeća Direkcija za izgradnju i preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom i javnog komunalnog preduzeća Naš dom.

S obzirom da je održana licitacija zemljišta u bescarinskoj zoni na kojoj je firma Kopitarna nova d.o.o. Apatin za proizvodnju i promet obuće kupila 2.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem će graditi svoje proizvodne pogone odbornici su usvojili odlukuo o prenosu vlasništva na ovu firmu.

Kopitarna nova d.o.o. je firma koju je osnovala slovenačka Kopitarna i koja želi da nastavi proizvodnju koju je do sada imala u somboskom Boreliju koji je u stečaju.Ovo zemljošte se nalazi u bescarinskoj zoni, te se Slovenci nisu dugo premišljali o kupovini zemljišta, a kako ističu, veoma brzo će izgraditi proizvodne pogone i zaposliti pedesetak radnika, rekao je dr Živorad Smiljanić, Predsednik opštine.

Usvojena je i odluka o socijalnoj zaštiti kao i Program razvoja sporta na području opštine do 2020. godine.

U nastavku sednice za direktora Ustanove za stručno osposobljavanje odraslih imenovan je Mirko Medić koji je i do sada obavljao ovu funkciju. Izvršene su i izmene u sastavu školskog odbora u Srednjoj građevinskoj i drvoprerađivačkoj stručnoj školi kao i u izbornoj komisiji opštine i odluke vezane za uskladjivanje statuta Turističke organizacije sa važećom zakonskim rešenjima. 

(soapatin.org)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar