OO SDS Apatin: Novac za poljoprivredu opština troši za održavanje dnevne likvidnosti budžeta

U prostorijama Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke u Apatinu u petak 18. decembra održana je konferencija za medije na kojoj su, kako je i najavljivano prethodnih dana centralne teme bile predstavljanje lokalnog programa OO SDS Apatin kao i ukazivanje na situaciju nenamenskog trošenja budžetskih sredstava opštine Apatin u višemilionskom iznosu.

Program pod nazivom Program za oporavak opštine Apatin okupljenim novinarima predstavio je Željko Rajčević, predsednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke Apatin.

Rajčević je istakao da sve više mladih i talentovanih ljudi odlazi iz opštine Apatin koja prema njegovim rečima liči na "staračko domaćinstvo". On je kao jedan od prioriteta programa istakao poboljšanje uslova za razvoj male privrede. Naglasio je da se Socijaldemokratska stranka zalaže za drugačiji odnos prema investitorima koji bi se ogledao kroz poreske olakšice i intervencije vezane za naknade za gradsko građevinsko zemljište.

Smanjenje socijalnih nejednakosti građana takođe je jedan od prioriteta OO SDS Apatin.

"Opština je dužna da pomogne nezaštićenima, tranzicionim gubitnicima, jer se tu pokazuje veličina institucija društva. Moraju se povećati iznosi socijalnih davanja, studentske stipendije koje godinama nisu povećane, jer bez toga ćemo nestati sa mape Srbije." - rečeno je na konferenciji Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke Apatin.

Socijaldemokrate smatraju da opština Apatin mora privući i motivisati lekare koji će ostati u Apatinu da rade kroz davanja stambenog prostora na korišćenje, dodatka na zaradu i slično.

Opština Apatin je mnogo izgubila ukidanjem Opštinskog suda i Sudske jedinice Osnovnog suda u Somboru.

"Smatramo da je neophodno vratiti makar sudsku jedinicu, a ako je to nemoguće, a mislimo da nije, makar organizovati tzv. "sudeće dane" u kojima bi sudije Osnovnog suda u Somboru sudile u Apatinu." - rekao je Željko Rajčević.

Direkcija izgradu je nedavno obezbedila 900.000 dinara za uređenje autobuskih stajališta u Apatinu, što je objavljeno u lokalnom listu Novi glas komune. Ovih dana smo svedoci političke propagande u kojima je glavni akter Socijalistička omladina koja je uredila nekoliko stajališta, kažu u SDS.

"Pozivamo opštinu, odnosno direktora Direkcije za izgradnju da odgovori na jednostavno pitanje - jesu li mladi članovi Socijalističke partije džaba uređivali stajališta, odnosno da li je novac koji je usmeren od strane Direkcije za izgradnju za jednu namenu pretočen u nešto drugo?" - pitaju u Opštinskom odboru Socijaldemokratske stranke Apatin.

Socijaldemokratska stranka smatra da najveći potencijal opštine Apatin leži u turizmu i poljoprivredi. Potrebno je edukovati turističke radnike, male preduzetnike, ali i velike sisteme poput Banje Junaković, da na pravi način predstave svoju ponudu i ostvare veći profit.

"Turisti se ne čekaju, oni se traže i privlače dobrom ponudom." - kažu apatinske socijaldemokrate.

Kada je u pitanju poljoprivreda kao jedna od komparativnih prednosti Apatina, neophodno je napraviti pravi agrarni budžet. Lokalna samouprava mora zaštiti male poljoprivrednike sa teritorije naše opštine koji bi prilikom dodele državnog poljoprivrednog zemljišta imali prioritet u odnosu na druge ponuđače.

"Potreban je obavezan dvokružni postupak prilikom zakupa u kojem bi u prvom krugu pravo učešća imali samo poljoprivrednici koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Apatin najmanje tri godine." - kažu u lokalnoj SDS.

Rade Medić, član Opštinskog odbora SDS, istakao je da se 44 miliona dinara dobijenih od izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup koja su preneta iz 2014. godine troše za održavanje dnevne likvidnosti budžeta.

"Shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ovo su strogo namenska sredstva i moraju da se koriste za realizaciju godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao što su uređenje poljskih puteva, protivgradna zaštita, komasacija i slično. Opština Apatin ne samo što nema jasno izdvojen agrarni budžet već strogo namenska sredstva troši nenamenski, za održavanje dnevne likvidnosti budžeta. Naša dužnost je da ukažeemo svim nadležnim organima na ovo i pokrenemo odgovarajuće pravne radnje da se ova nezakonitost ispravi, a odgovorni kazne." - rekao je Medić.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar