PITALI SMO APATINSKE STRANKE (4): SDPS
30.11.-0001.

Svim akterima političke scene u Apatinu postavili smo po nekoliko pitanja na temu aktuelnih dešavanja u državi i opštini. Povoda je, prethodnih dana i sedmica, bilo dovoljno, od prekomponovanja vlasti u Beogradu, sporadičnih najava o lokalnim izborima na proleće, do različitih poteza i odluka široke vladajuće koalicije u apatinskoj opštini.

Nakon SNS-a, SRS-a i DS-a, u nastavku teksta prenosimo vam odgovore OO SDPS-a Apatin.

NEPRIRODNA KOALICIJA

025info: Kako ocenjujete dosadašnji učinak vladajuće koalicije na lokalu?

SDPS: Vremena u kojima živimo traže mnogo bržu, stručniju, mobilniju, jednom rečju, mlađu vlast. Takva vlast bi morala da rešava probleme na potpuno novi način. Taj novi način rada, zapravo, zahteva potpuno novi sistem koji je dijametralno različit od svega što imamo da vidimo u sadašnjoj vlasti. Sistem se mora postaviti nanovo, treba postaviti nove sisteme vrednosti po uzoru na uspešne lokalne samouprave u Evropi. Jedino je nepoznanica ko to treba da uradi…
Postojeća vladajuća koalicija je napravljena neprirodno - zapravo je preširoko zahvatila različite ideološke koncepte. Izborna koalicija SPS – PUPS - dr Živorad Smiljanić, koja je postigla najbolji rezultat na poslednjim izborima je “uvela” u vlast i predstavnike SRS-a, DS-a, SVM-a, a odbornici SNS-a su, glasanjem, podržali ovu koaliciju, iako nisu deo takvog koalicionog sporazuma. Kada dodamo i nas (SDPS), koji prvi put učestvujemo na izborima i na njima imamo zanemarljive rezultate, sa jednim članom Opštinskog veća, “uveli” su i nas u skromno učešće u vlasti, onda se vidi potpuna besmisao demokratskih izbora.

VLAST U RUKAMA JEDNOG ČOVEKA


025info: Šta biste pohvalili, a šta zamerili vladajućoj koaliciji u opštini?

SDPS: Ovakvoj vlasti niko nema šta da doda, niti da oduzme. Naizgled, svi se slažu, opozicija je svedena na zanemarljive pojedince. U toj idiličnoj parlamenatrnoj i demokratskoj vlasti nedostaje samo - identitet. Ako on i postoji, on je sakriven iza jedne ličnosti koja zapravo jedina vlada, donosi odluke, vodi lokalnu politiku…Idilično, ali ne možemo napred.

025info: Koalicija SPS i DS je raskinuta u većini sredina, a u Apatinu opstaje. Šta

SDPS: Ne mislimo da su te sredine učinile pametne poteze… Zašto kod nas ova koalicija opstaje, mislimo da ne postoji neki racionalan razlog za to. Ako se uzme u obzir kako je odgovoreno na Vaše prvo pitanje, možete naslutiti zašto se ne raskida...

025info: Koji je to veliki cilj okupio ovako široku koaliciju?

SDPS: Mislimo da veliki cilj ne postoji. Jednostavno, ako postoji, nije racionalan, a samim tim i nije vredan pomena.

PREKOMPONOVANJE VLASTI – SPRSKI SPECIJALITET

025info: Kako komentarišete prekomponovanje vlasti u Beogradu?

SDPS: Ovakva vrsta prekomponovanja je naš srpski specijalitet. Nismo nigde videli ovakav način političkog delovanja. Mi smo inovatori u negativnom smislu. Ova država je u strašnom zaostatku, daleko iza savremenog sveta. I pored te činjenice, dozvoljavamo sebi da se dragoceno vreme gubi na ovakva prekomponovanja. Prekomponovanja vlasti tipa “skini ovog i dovedi našeg” se kod nas još i viđala, ali ovaj model, “skini ovog, a ne znamo koga ćemo”, to je politička besmisao. Zbog čega služe izbori, nije nam jasno.

025info: Da li bi taj model trebalo da se primeni i na druge sredine, pa i na Apatin?

SDPS: Ni slučajno. Treba se držati osnovnih postulata demokratije. Gledajmo šta drugi narodi rade…

\"\"

URADILI U SKLADU SA MOGUĆNOSTIMA – NIŠTA!


025info:Da li mislite da je svakoj ozbiljnoj vlasti neophodna ozbiljna opozicija kao motiv da radi bolje i odgovornije? Zasto se toliko insistira na lokalu da svi budu u vlasti, a nije neophodno?

SDPS: U srpskoj politici je postavljena osnova da je bavljenje politikom profitabilna delatnost. Iz te osnove možemo izvesti zaključak zašto svi hoće u vladajuću koaliciju.

025info: Koliko se vaših članova (od majskih izbora, do danas) zaposlilo u ustanovama i firmama koje se finansiraju iz budžeta?

SDPS: Nažalost, nijedan. Zašto nažalost? Zato što u loše postavljenoj politici, kako je to postavljeno kod nas, stvarno treba da žalimo za budžetskim zaposlenjima. Svesni smo da će nas za to naši članovi kazniti na sledećim izborima, ukoliko ne izazovemo promenu sistema vrednosti.

025info: Sta ste uradili od izbora, do sada, za građane opštine Apatin?

SDPS: Ukoliko izuzmemo to da smo davali podršku sadašnjoj vlasti u jednom bitnom organu vlasti, urađeno je onoliko koliko su nam mogućnosti dozvoljavale –

OPSTANAK – PRIORITETAN ZADATAK

025info: Nabrojte nekoliko vaših aktivnosti na političkom planu - lokalnom?

SDPS: Partijska organizacija koja nije podržana od svojih partijskih drugova iz vrha (iz nepoznatih razloga), koja nema rešeno finasiranje osnovnih partijskih aktivnosti, koja nema svoje prostorije i slično, imala je najveći zadatak da opstane, da sačuva članstvo, da sačuva ideju zbog koje smo se sakupili. Ovo pojavljivanje u Vašoj anketi, jedna je od naših skromnih aktivnosti.

025info: Na sledećim izborima, sa kim ćete u koaliciju, a sa kim ona nikako ne dolazi u obzir?

SDPS: Za ovo pitanje je rano, jer su okolnosti, koje smo naveli u prethodnom odgovoru, isuviše realistične.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar