PITALI SMO APATINSKE STRANKE (5): SPO
30.11.-0001.

Svim akterima političke scene u Apatinu postavili smo po nekoliko pitanja na temu aktuelnih dešavanja u Republici i na lokalu. Povoda je, prethodnih dana i sedmica, bilo dovoljno, od prekomponovanja vlasti u Beogradu, sporadičnih najava o lokalnim izborima na proleće, do različitih poteza i odluka široke vladajuće koalicije u apatinskoj opštini.

Odgovori OO SPO-a Apatin bili su veoma jasni i konkretni.

PREKOMPRONOVANJE KAO BUMERANG


025info: Kako komentarišete prekomponovanje vlasti u Beogradu?

SPO: To je, na žalost, uobičajena stvar u Srbiji. Kako je DS radio u mnogim opštinama tako im se i vraća. Međutim, ovde je potpuno obesmišljen pojam demokratije, bojim se da će se to obiti o glavu i naprednjacima. U prevodu, ako nastave sa nasilnim prekomponovanjem po celoj Srbiji, vrlo brzo će postati novi DS.

025info: Da li bi taj model trebalo da se primeni i na druge sredine, pa i na Apatin?

SPO: A šta u Apatinu ima da se prekomponuje? Mi nismo za republičke izbore, jer je prioritet svih prioriteta datum za početak pregovora sa EU i početak nekog normalnijeg života za Srbe na Kosovu, koji će biti moguć jedino ako izađu na izbore. Republički izbori bi sve ovo ugrozili i treba pustiti vlast da rešava ove goruće probleme. Lokalni izbori su nešto drugo, i mislim da bi to bilo najbolje rešenje za Apatin. Građani su odlučili na prošlim izborima tako kako su odlučili, međutim mislim da su prevareni. Glasovi za Demokratsku stranku, a u pitanju je 2600 glasova, nisu glasovi za koaliciju sa SPS-om, i to treba jasno i glasno reći. Ni situacija sa apatinskim SNS-om nije jasna, tako da mnoge stvari moraju biti rešene. Kako sa Orlićem rušiti Smiljanića? Kako sa SNS-om, koji je u epizodi “čekajući Dražića”? Nemoguće.

APATINSKI DS „POLITIČKI MUTANT“

025info: Kako ocenjujete dosadašnji učinak vladajuće koalicije na lokalu?

SPO: Nema tu mnogo šta da se kaže. Apsolutno ništa nije urađeno za boljitak života naših sugrađana, već samo na zapošljavanju svojih partijskih kadrova. Međutim, mnogo ih je (mislim, naravno, na partijske kadrove) još “na čekanju”, pa se, moram priznati, na neki način “bojim” za vladajuću većinu. O megalomanskim projektima, o kojima se priča već dvadeset godina, više ne vredi trošiti reči.

025info: Koalicija SPS i DS je raskinuta u većini sredina. U Apatinu je formirana kada je u drugim opštinama raskidana i još uvek opstaje. Šta mislite, zašto?

SPO: Apatinski DS je “politički mutant”, produžena ruka socijalista. Mi smo na to ukazivali mnogo pre prošlih izbora, ali građani to, nažalost, nisu prepoznali. Zato su izbori na lokalu najbolje rešenje.

025info: Po vašem mišljenju, koji je to veliki cilj okupio ovako široku koaliciju?

SPO: Sitni intersi uskog kruga ljudi. Prosto i jednostavno – Živoradu Smiljaniću je bio potreban Bojan Pajtić, pa je DS ušla u vlast u Apatinu. Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju i klimavu prvu stolicu u zgradi Banovine, SPS će sad gledati ka Miroviću. Od njih ništa neočekivano, samo ne znam koliko će trajati kukanje malog žutog Kalimera, kad mu drug, sa kojim je napravio “istorijsko pomirenje” okrene glavu.

\"\"

U APATINU VLAST FORMIRA I OPOZICIJU!


025info: Da li mislite da je svakoj ozbiljnoj vlasti neophodna ozbiljna opozicija kao motiv da radi bolje i odgovornije? Zasto se toliko insistira na lokalu da svi budu u vlasti, a nije neophodno?

SPO: SPO je najveći borac za višestranačje u Srbiji, samim tim i smatramo da treba da postoji ozbiljna opozicija. Ona je ta koja bi trebala da ukazuje na propuste vlasti. Međutim, kod nas vlast formira i opoziciju. Svima se obeća ponešto, svako dobije svoj deo kolača, i onda je vuk sit, ali i ovce su na broju. Prosto i jednostavno.

025info: Koliko se vaših članova (od majskih izbora do danas) zaposlilo u ustanovama i firmama koje se finansiraju iz budžeta?

SPO: Nijedan jedini, pa mi nismo u vlasti.

NIKAD U KOALICIJU SA SPS-om

025info: Nabrojte nekoliko vaših aktivnosti na lokalnom političkom planu.

SPO: Što se aktivnosti tiče, naš OO je učestvovao u akciji “Bez kralja ne valja”, koja je naišla na ogroman odziv širom Srbije. Što se konkretno Apatina tiče, jednostavno nismo bili u prilici da bilo šta konkretno učinimo. Pa “Preokret” je u Apatinu podržalo 300-400 ljudi, tako da nismo uspeli da izborimo učešće u Skupštini opštine. Naravno, ukazujemo i dalje na sve propuste, kao uostalom i ovom prilikom. Ali realno, zar mislite da stranka naše monarhističke opcije, stranka koja je zapalila baklju demokratije u Srbiji, ima prostora u “crvenom” i centralizovanom Apatinu? Jako teško.

025info: Na sledećim izborima, sa kojom partijom (strankom) postoji mogućnost da uđete u koaliciju, a sa kojom to nikako ne dolazi u obzir?

SPO: Znamo jedino da sa SPS-om nikad nećemo u koaliciju. Što se ostalih tiče, ako pažljivije pročitate prethodne odgovore biće vam jasno da mnoge stvari u drugim strankama moraju biti rešene. Sa Orlićem i njegovim “idejama” ne možemo, ali sa nekim drugim čovekom i dugačijom politikom... Sešćemo i porazgovaraćemo.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar