Po prvi put građani mogu da biraju gde će glasati
30.11.-0001.

Prvi put od uvođenja višestranačkih izbora u Srbiji, kod nas je uveden jedinstveni birački spisak, što građanima omogućava da najkasnije 15 dana pred izobre, odrede biračko mesto na kojem će glasati. Ta novina prvenstveno odnosi na studente i građane koji su rade u drugom mestu u odnosu na ono u kojem su prijavljeni. To i znači da su sve mogućnosti zloupotrebe svedene na minimalnu meru.
U odnosu na sve ranije izbore, od ovih je uvedena i kontrola finansiranja izbornih kampanja, koja je poverena državnoj Agenciji za borbu protiv korupcije, tako da će građani imati jasniji uvid o tome kako se stranke finansiraju i kako troše novac. Novoizabrani odbornici i poslanici biće vlasnici svojih mandata, što znači da stranke više neće moći da zamenjuju one koji krše stranačku disciplinu, ali i da izabrani predstavnici građana mogu biti potpuno i neometano instrumentalizovani od strane različitih interesnih grupa.
Novina je i to da partije neće moći da menjaju redosled kandidata koje su predložile na listama za poslanike, odnosno odbornike. Do promene ipak može doći, ali samo u slučaju da odbornik, odnosno poslanik podnese ostavku ili ne prihvati tu funkciju, a tada ga zamenjuje prvi naredni kandidat sa stranačke liste. Kada je reč o strukturi stranačkih lista, treba dodati i da je rođačka, te bilo koja druga povezanost kandidata, zakonom dozvoljena.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar