Šta nam donosi izgradnja skladišta za biomasu?

Prošlog četvrtka u Prigrevici je postavljen kamen temeljac za izgradnju skladišta biomase. Predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić i premijer pokrajinske Vlade Bojan Pajtić istakli su da je cilj projekta motivacija poljoprivrednih proizvođača da prikupe poljoprivredne ostatke i skoncentišu ih na jednom mestu „radi obezbeđivanja sirovinske baze industrijskim proizvođačima, koji nesmetano mogu ući u plansku proizvodnju agropeleta i razvijati izvozne poslove“. Dodali su i da je to dobro za Prigrevčane, jer će oko njih 50 dobiti posao. Smiljanić je rekao da je pokrajinska vlada u ovaj projekat uložila 142 miliona dinara, a da se završetak radova očekuje za tri do četiri meseca.  

Vratimo se osam godina u nazad, u septembar 2008. godine, kada su isti akteri postavili kamen temeljac, kako je tada rečeno „najvećeg akva parka na Balkanu“ u banji Junaković. Predstavljen je i razvojni projekat spa i velnes centra. Tada je rečno da će izgradnja koštati sedam i po miliona evra, od čega će opština uložiti tri i po miliona evra.  Najavljen je dolazak 1000 turista dnevno, razvoj turizma i privlačenje stranih investicija. Smiljanić je čak izjavio da je ovaj projekat kruna njegovog života i rada. Ovog leta kupaćemo se u istim bazenima kao i 2008. godine, a veru u to da će postati domaćini velikom broju gostiju izgubili su i građani Apatina.

Još jedan kamen temeljac u septembru, ali 2011. godine, doneo je simboličan početak radova na izgradnji sportske hale u Kupusini. Tada je rečno da će ovo mesto biti namenjeno za sport, ali da će postati i centar društvenog života meštana. Rečeno je  i da je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine namenio 90 miliona dinara za ovaj projekat. Poljoprivrednici ovu činjenicu nisu prihvatili sa odobravanjem, jer je ova investicija zaustavila izgradnju pogona za otkup i preradu voća i povrća. Decembra sledeće godine direktor OŠ „Jožeš Atila“ Šandor Čikoš obelodanio je da je izvođač radova „Inter-Kop“ odustao od posla, jer nije dobio bankarske garancije. Naime, isplaćen im je avans u visini od 30 odsto ugovorenih vrednosti radova, od čega su oni uradili posao za 10 odsto sredstava. Od hale danas postoje samo temelji. 

Kamen temeljac tržnog centra i pijace postavili su u julu 2010. godine Živorad Smiljanić i tadašnja predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović. Razlika u odnosu na prethodne projekte, osim što nije prisustvovao Bojan Pajtić, je taj što je ovaj delimično završen da može da se stavi u funkciju. Doduše, čekalo se četiri godine, iako je prvo najvaljeno da će biti završen do kraja 2010. godine, a potom do aprila 2011. godine. Bio je vredan blizu tri miliona evra. Otvoren je u maju, a već je iste godine 13. juna bio u blokadi do 28. jula, pa ponovo 14. avgusta do 21. avgusta. Danas se nalazi u stečaju.

Apatinski tržni centar, foto:025info

Izneti podaci daju nam za pravo da očekujemo tužan kraj još jedne priče o kamenu temeljcu. Prema datim primerima, skladište biomase možda će dobiti samo temelje, možda zgradu, a možda će i početi sa radom, pa će se naći u blokadi. Koji scenario vi očekujete? 

(Naslovna fotografija: http://www.radiodunav.com/)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar