Tadić u Apatinu: Kad sam ja mogao biti promenjen, može i čelni čovek vašeg grada

"Što se stabilnosti tiče, u Apatinu je koliko vidim svih ovih godina stabilan jedino Žika Smiljanić i on je praktično činjenica koja se ne menja više decenija, a nije dobro da ne postoje nepromenjive političke činjenice. Ja sam ovde sa svojim stranačkim prijateljima iz OO SDS u Apatinu razgovarao otvoreno i naša je namera da u ovom sjajnom gradu, punom potencijala u narednom periodu postanemo vlast." - izjavio je boraveći u Apatinu, bivši predsednik Srbije, a sadašnji prvi čovek Socijaldemokratske stranke, Boris Tadić.

Tadić je sa najbližim saradnicima posetio Opštinski odbor Socijaldemokratske stranke u Apatinu i održao sastanak sa najužim rukovodstvom. Nakon konferencije za medije lider SDS se u Velikoj sali sindikata obratio i članstvu i simpatizerima socijaldemokrata. On je istakao da je u Apatin došao da podrži organizaciju Socijaldemokratske stranke.

"Mi gradimo infrastrukturu pred lokalne i pokrajinske izbore. Namera nam je da na tim izborima nastupimo svom snagom i da menjamo lošu vlast. Istovremeno, mi smo stranka koja je jedina odbila da uđe u vlast na republičkom i pokrajinskom nivou i zbilja smo prava opozicija. Nije ideja da budemo večno u opoziciji ali ne želimo u vlast tako što bi se izborili za koji upravni odbor ili da bi uticali na to ko će biti direktor "Vojvodina šuma", već želimo da suštinski menjamo stvari." - rekao je Tadić i dodao da je to ključni razlog njegovog povratka u politiku, te da želi da okolnosti za sve građane Srbije budu drugačije i bolje.

Pročitajte šta je Boris Tadić izjavio o nekim aktuelnim temama.

O stanju u državi...

"Ovih dana se postavlja pitanje hoćemo li mi učestvovati na nekim mitinzima. Mi ćemo uvek učestvovati na političkim događajima kojima je svrha menjanje stvari u zemlji a ne na političkim mitinzima na ulici. Ulica, odnosno vanparlamentarna borba je poslednje sredstvo. Istovremeno moja ocena je da republička vlast loše radi svoj posao. Nijedan ministar nije uspeo da popravi stvari u svojoj oblasti, od zdravstva, bezbednosti, infrastrukture, energetike, prosvete... O tome svedoče ne samo štrajkovi, već i nepostojanje sistemskih mera kojima se menjaju odnosi u pojedinim sektorima i moram da kažem da se ova Vlada kiti rezultatima Cvetkovićeve, toliko kritikovane Vlade. Danas, takođe, imamo tri puta veće zaduživanje u odnosu na, opet ponavljam, toliko kritikovanu Vladu koju je vodio Mirko Cvetković, dramatično veći budžetski deficit, pad BDP-a, ulazimo u recesiju i to su neoborive činjenice. Zbog svega ovoga trenutno ne vidim Socijaldemokratsku stranku u Vladi Republike Srbije, koja mora da promeni način upravljanja zemljom, da prestane da unosi agresiju u naš javni život, da ne menja ministre finansija i privrede na svakih nekoliko meseci... Na ovaj način ne možemo očekivati ni investicije kojih je tri puta manje nego za mandata prethodne Vlade. Albanija je u tom segmentu ispred nas, da ne govorimo o Crnoj Gori i drugim zemljama, i to je realnost sa kojom se mi danas suočavamo."

O odnosima u pokrajini...

"Što se tiče pokrajinske vlasti, situacija je jasna. Trenutno je najveći problem ko će upravljati pojedinim resursima i ko će uzeti koju funkciju u javnom sektoru. Ključni problem pokrajinske koalicije je taj ko će biti direktor "Vojvodina šuma", u tome Socijaldemokratska stranka apsolutno ne želi da učestvuje. Sada imamo i novi problem a to je da li će vlast biti smenjena vanparlamentarnim sredstvima od strane naprednjačke koalicije, ili će takođe vanparlamentarnim sredstvima u vidu nekih mitinga podrške ta vlast biti očuvana. I jedno i drugo vodi pokrajinu u katastrofalnu situaciju. Mi želimo da budemo normalna opozicija, koja jasno kritikuje i predlaže rešenja, a u ovakvim stvarima ne želimo da učestvujemo. Apelujemo na republičku vlast da postane ozbiljna i da ne destabilizuje Vladu Vojvodine, a istovremeno apelujemo i na pokrajinsku vlast da ne koristi ista ta sredstva u pokušaju da ostane na vlasti. Izbori u Vojvodini treba da budu zakazani kad i lokalni, u skladu sa Ustavom i Zakonom, i da uđemo u politički ciklus koji će dokazati da smo uređeno i normalno društvo. Ja sam prošle predsedničke izbore izgubio, i potom čestitao, poželeo uspeha i predao nadležnosti svom nasledniku što je jedna od odlika demokratije. Devedesete nam ne trebaju drugi put."

O Tomislavu Nikoliću...

"Tomislav Nikolić je prekršio zakon komentarima i mešanjem u rad Zaštitnika građana, Tužioca za ratne zločine i Ombudsmana, što je apsolutno nedopustivo! Ni tada nije podvrgnut opozivu, odnosno proceduri koja bi kroz izjašnjavanje Ustavnog suda dala svoju ocenu, tj. svoj sud. To što ste dobili glasove na izborima ne znači da možete da kršite zakon. Loša je praksa kada mislite da ne možete biti smenjeni jer ne postoji većina koja bi pokrenula postupak opoziva, i ona pokazuje nepoznavanje demokratskih principa."

O Vojislavu Šešelju i eventualnoj destabilizaciji zemlje njegovim vraćanjem u Hag...

"Vojislav Šešelj je u politici predstavljao sve ono čemu sam se ja uvek protivio. On je imao pravo da zastupa svoju politiku i to ne može niko da mu ospori, a druga je stvar što ja mislim da je to štetna i opasna politika za čitavu zemlju i region. Politika Velike Srbije, Velike Hrvatske ili Velike Albanije nije moguća na Balkanu jer je nemoguće nacrtati čiste etničke granice bez brutalnog kršenja ljudskih prava.
Suština politike koju sam uvek vodio bila je zaštita ljudskih prava, a Šešelj je bio sve suprotno od toga. Suspendovao je prava etničkim zajednicama, sećate se iseljavanja hrvatske porodice iz Zemuna, Hrtkovaca i ostalog.

Sa druge strane on sad očekuje da ga vlast uhapsi jer ne želi da se preda i na taj način im postavlja lestvicu veoma visoko i videćemo kako će to izgledati.
Hoće li doći do destabilizacije Srbije? Srpska radikalna stranka računa na jedan procenat glasova nacionalista koji postoje u većini društava, ali ta politika nikada nema većinu. Nadam se da njegov odlazak u Hag neće doneti nemire, ali to će zavisiti i od reakcije vlasti i ovo će biti veliki ispit za njih."


O situaciji u Apatinu...

"Apatin je u ekonomskom i egzistencijalnom smislu imao jedan pozitivan trenutak a to je privatizacija Apatinske pivare. Postavlja se pitanje da li je taj novac koji je ušao u Apatin pretočen u nove proizvodne kapacitete. Ja se plašim da smo dobili mrtav kapital i to je jako loše, jer ukoliko društvo ne koristi raspoloživi kapital, što privatni, što državni, onda to društvo guši resurse vlastitog razvoja. Ne može neko da vam donese novac, ili da novac što se kaže "padne sa neba" a da ne razmišljate o svom profitu. Ne vidim da je u Apatinu ulagano u nova radna mesta, ne vidim da je došla neka velika investicija, ne vidim da se Apatin razvijao dinamikom kojoj je zamajac mogao da bude privatizacija Apatinske pivare, niti da je došla neka nova tehnologija. Apatin ima veliki potencijal u rečnom saobraćaju, Dunav se ne koristi na pravi način. Sve ovo mora da se promeni."


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar