Usvojen pravilnik o transplantaciji
30.11.-0001.

Vlada Srbije usvojila je pravilnik Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja kojim je predviđeno proširenje prava osiguranika na lečenje u inostranstvu, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović.
"Ako bude bolje finansijske discipline i pravilne distribucije finansijskih sredstava, moći ćemo da pokrijemo sve što smo pravilnikom predvideli, a to znači da sve osobe, to u ovom trenutku jeste petoro dece i značajan broj odraslih, budu na listama i da dobijaju sve što im terapijski treba za donatorstvo dok se ne nađe adekvatan organ"  rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je objasnila da u Srbiji, kada je reč o transplantaciji organa odraslih ljudi, postoje uslovi da domaći kardiohirurzi sa drugim stručnjacima i uz pomoć kolega iz inostranstva presađivanja obavljaju u zemlji.

"Kada su u pitanju deca, nemamo finansija niti je finansijski opravdano investirati kod nas u ovom momentu u pravljenje operativnih programa u Srbiji, nego ćemo se orijentisati ka Univerzitetskoj klinici u Beču i drugim centrima"  objasnila je Ðukić Dejanović.

Juče usvojeni pravilnik će, kako je istakla, omogućiti da transplantacije, koje su prema njenim rečima, u prošlosti izvođene “pomalo anarhično, pojedinačno i ne baš sasvim u skladu sa zakonom o zaštiti od diskriminacije“, u budućnosti budu sistemski uređene, a da svi pacijenti imaju jednak tretman, prenosi Tanjug.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar