Apatinski sportisti odlučili - Dragan Popović novi predsednik Sportskog saveza

U sali Veća sindikata u Apatinu održana je vanredna sednica Skupštine Sportskog saveza opštine Apatin. Dosadašnji predsednik saveza, Petar Bursać, strogo se držao zakazanog dnevnog reda i ni pod kakvim okolnostima nije želeo da prihvati dopune članova Skupštine, a koje čine predstavnici sportskih klubova naše opštine.


Da se podsetimo, već nedeljama unazad, veći deo predstavnika sportskih klubova iskazuje nezadovoljstvo radom Sportskog saveza i želi smenu rukovodstva. Od ukupno 42 člana, 35 je izglasalo promene.


Petar Bursać ne želi da napusti mesto predsednika Sportskog saveza, a kao razlog za to navodi zakon, gde se poziva na član 31. Statuta Sportskog saveza opštine Apatin, koji kaže da ,,na dnevnom redu Skupštine iz stava 2. ovog člana mogu biti samo pitanja koja su navedena u zahtevu za sazivanje vanredne Skupštine'', te s tim u vezi ne pristaje na dopune dnevnog reda.


 

Podsetićemo se još da je mesecima unazad Sportski savez, na čelu sa Petrom Bursaćem i Dušankom Popović, kočio rad sportskih klubova u našoj opštini, a o čemu smo već izveštavali. Bursać je došao na Skupštinu samo da bi se izglasala nova 4 člana Upravnog odbora, a na predlog dopune dnevnog reda bio je izričit i odbio ga uz reči:,,Ja odlučujem. Neće biti nikakve dopune dnevnog reda'', čime je sebe jasno stavio ispred svih članova Sportskog saveza koji, na kraju krajeva, i odlučuju o svemu u Savezu, a to je ono što je predstavnike sportskih klubova naše opštine najviše isprovociralo.


Na dopunu dnevnog reda odnosi se, između ostalog, i njegova smena, a koju su predložili članovi Skupštine. Oni se pozivaju na ostatak člana 31. Statuta Sportskog saveza, a u kom, osim onoga što je Bursać izvukao u kontekstu stoji i sledeće: ,,Predsednik Saveza je obavezan da sazove vanrednu sednicu Skupštine ako to pismeno traži, uz navođenje svrhe i razloga i dnevnog reda, Upravni odbor, Nadzorni odbor ili jedna trećina redovnih članova Saveza. Skupština se mora sazvati najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva. Ako predsednik Saveza ne sazove vanrednu sednicu Skupštine, nju može sazvati onaj organ Saveza, odnosno oni članovi Saveza koji su tražili njeno sazivanje. Poziv za vanrednu Skupštinu sa predlogom dnevnog reda mora biti upućen članovima Saveza sa pravom glasa najkasnije 7 dana pre termina za održavanje sednice. Na sazivanje vanredne sednice Skupštine shodno se primenjuju odredbe ovog Statuta o redovnoj Skupštini i poslovnik o radu Skupštine. Vanredna Skupština Saveza ima sva ovlašćenja kao i redovna Skupština''.


Član 33. ovog Statuta kaže da ,,O pitanjima koja nisu navedena u dnevnom redu Skupštine, a pojave se tokom sednice Skupštine, može se donositi odluka samo ako se Skupština sa time saglasi dvotrećinskom većinom prisutnih članova''.


Kao dopunu, članovi Skupštine, odnosno većinski predstavnici sportskih klubova apatinske opštine, izneli su i član 7. Poslovnika o radu Skupštine Sportskog saveza opštine Apatin, a koji kaže da ,,Svaki redovni član Skupštine može dati predlog za izmenu dnevnog reda Skupštine sa pisanim podneskom sa obrazloženjem, najkasnije nedelju dana pre Skupštine. Predsednik Saveza najkasnije tri dana pre sednice Skupštine utvrđuje definitivni dnevni red i objavljuje ga na oglasnoj tabli ili na internet sajtu saveza. O radu sednice Skupštine vodi se zapisnik koji potpisuje predsednik Saveza i zapisničar''.
Shodno ovom članu, predstavnici Skupštine Sportskog saveza opštine Apatin, uputili su predsedniku Saveza predlog za izmenu dnevnog reda, o čemu imaju i dokaz, ali Petar Bursać to prosto nije želeo da uvrsti u dnevni red Skupštine.


Kako se nisu mogli dogovoriti i kako nije izglasan dnevni red bez dopuna, Petar Bursać, predsednik, Dušanka Popović, sekretar Sportskog saveza i nekolicina sportskih radnika (tačnije 3 člana koja imaju pravo glasa, jer ih je u prvom delu Skupštine bilo ukupno 38) napustili su sednicu, a utvrdivši da je na Skupštini ostala većina (35 od 42 člana), sednica je nastavljena.

Predloženo je deset novih tačaka dnevnog reda, za predsedavajućeg izabran Branislav Milojičić, a za članove Goran Ćopić i Đoko Jovanić.

Novi dnevni red je usvojen i gotovo sve tačke su takođe jednoglasno usvojene. Za zapisničara je izglasana Biljana Popović, a za overivače zapisnika  Milka Nikšić i Atila Maroš.

U sastav verifikacione komisije izabrani su Dobrivoje Pejin, Milorad Mrđa i Milan Dubaić. Većinom glasova raspušteni su predsednik Sportskog saveza opštine Apatin, sekretar, upravni odbor i nadzorni odbor, a imenovani su i većinom glasova na njihovo mesto izabrani novi.


Na mesto predsednika Sportskog saveza opštine Apatin izabran je Dragan Popović, diplomirani inženjer saobraćaja, a koji je u kajaku dugi niz godina.

Popović se izjasnio da će se njegov rad zasnivati na razvoju sporta, u smislu popravke terena, razvoja unapređenja školskog sporta, invalidskog sporta, kao i edukaciji i usavršavanju sportskih radnika. Jednoglasno je izabran.


 

Za nove članove Upravnog odbora izabrani su Goran Čegar, Goran Vezmar, Vladimir Đukić, Milka Nikšić, Milana Srdić, Igor Kovačić, Dejan Smiljanić i Marko Đumić.



Novi nadzorni odbor ubuduće će činiti Nika Petrović, Strahinja Delić i Slobodan Obradović.


Usvojen je i predlog da se ovlasti lice za zastupanje Sportskog saveza koji će imati ovlašćenje nad finansijama, a što je do sad radio sekretar. Izglasan je novi predsednik Saveza, Dragan Popović.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar