Sportski ugao - 'Roleks?! Ma samo gazi!'
30.11.-0001.

Poslednja dešavanja vezana za “šorku” između Delija Rosija i Adema Ljajića ponovo pokreću pitanja kolika je uloga trenera u jednoj ekipi.Iako mnogi kao uzore vide Murinja i Gvardiolu,postoje i treneri koji vanfudbalskim stvarima skreću pažnju na sebe i stiču simpatije ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu.

Već su ispričane legende o ljubavi Rajmonda Domeneka i astrologije,o “tonama” video kaseta o protivnicima koje Marselo Bijelsa uvek nosi sa sobom,a da li ste znali da je  jedan kontroverzni trener,želeći da pred utakmicu motiviše svoje fudbalere,razlupao svoj novi “Roleks”?Da li ste znali da on nije jedini stručnjak sa “neortodoksnim” receptima za inspirisanje igrača?Metodi variraju od “divlje” muzike u svlačionici do gađanja kopačkama,a i njihova uspešnost takođe varira.

Nedavno sam saznao da je bivši selektor Hrvatske,a sadašnji trener iranskog Mes Kermana Miroslav Blažević, pre jedne utakmice “Vatrenih” skinuo sa ruke novi “Roleks”, bacio ga na pod svlačionice i počeo da skače po njemu dok sat nije postao samo hrpa krhotina. Potom je svojim izabranicima rekao:”Hoću da ih zgazite kao što sam izgazio ovaj sat!” Hm, ne znam koji je model nosio “tata Ćiro”,ali ukoliko sat nije kupio kod Dereka Trotera,Ćiro se u korist pobede odrekao bar nekoliko hiljada evra.Njegov trenutni naslednik Slaven Bilić,koje će na klupi Hrvatske biti do okončanja Evropskog prvenstva u Poljskoj i Hrvatskoj,igrače podstiče na borbenost glasnom muzikom.
Pank zvuke je koristio i jedan od najkontoverznijih fadbalera na ostrvu a današnji trener Engleske reprezentacije Stjuart Pirs dok je nastupao za Notingem Forest (što se nije sviđalo nekim njegovim saigračima,ali ko sme da protivreči čoveku s nadimkom Psiho?!).

Kopačku pomenutu u uvodu iskoristio je kao sredstvo motivacije Aleks Ferguson.Sigurno se sećate da je februara 2003. godine,u poluvremenu utakmice FA kupa protiv Arsenala,njome gađao tadašnju zvezdu Mančester Junajteda Dejvida Bekama,kojem su posle bile neophodne dve kopče iznad obrve.
Kada je Klaus Topmeler pokušavao da sa Ajntrahtom osvoji titulu prvaka Nemačke,doneo je u svlačionicu velikog,živog orla (kakav se nalazi na grbu kluba iz Frankfurta) i rekao igračima:”Morate da stegnete protivnika kao što orao zariva kandže u svoj plen!” Izgleda da su se igrači pre isprepadali,pošto su završili na petom mestu,a Topmeler je dobio otkaz.
Dok je svojevremeno trenirao Grashopers,bivši trener Bazela,a sadašnji strateg Jang Bojsa Kristijan Gros odveo je igrače u srednjevekovni zamak “da bi videli kako izgleda tvrđava” i to iskustvo preneli na domaći teren.
Krištof Daum,sadašnji trener Klub Briža terao je igrače Bajera iz Leverkuzena da hodaju po komadićima slomljenog stakla,kako bi im pokazao moći autosugestije. “Vaš mozak je vaša treća noga.Iskoristite je.”,govorio je Daum svojim pulenima.
Legenda nemačkog fudbala,bivši trener minhenskog Bajerna Jirgen Klinsman naterao jena početku sezone upravu Bavarskog giganta da na krovu trening centra i u nekim prostorijama u njemu postavi četiri statue Bude.Tvrdio je da one omogućavaju protok pozitivne energije,a defanzivac Bajerna Danijel van Bujten priznao je da kod kuće ima jednu takvu figuru i da mu ona daje osećaj “mirnoće i snage”.Međutim,posle samo dva meseca,statue su uklonjene iz Bajernovog trening centra pošto je klub dobio ogroman broj protestnih pisama.

Sinišu Mihajlovića uskoro očekuje debi na klupi reprezentacije Srbije.Možemo li očekivati Žigićev hod po staklu ili “prženje” narodnjaka u režiji Kolarova i Pantelića ostaje da se vidi.Nadamo se samo da kopačka neće završiti na čelu kuma i kapitena Dejana Stankovića.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar