Vučević: Ponosan sam na Novi Sad i ono što smo učinili za tri godine (VIDEO)

Povodom brojnih političkih afera koje ovih dana potresaju Srbiju i mogućih izbora o kojima se već neko vreme spekuliše, ali i o mnogim drugim aktuelnim temama za portal Srbija danas, govorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Razgovor sa gospodinom Vučevićem 025info prenosi u celosti.

Veliki broj političara pominje izbore, da li i vi smatrate da je pravo vreme za njih?

Mnogo je razloga za parlamentarne izbore. Vidite i sami kakva se atmosfera stvara u društvu. Neki političko–tajkunski centri, uz pomoć medija, pokušavaju da Srbiju predstave kao zemlju u kojoj vladaju strah i neizvesnost. Pa onda u javnosti imate potpuno iskrivljenu sliku u kojoj objektivni rezultati nisu nikakvo merilo, jer se odlični rezultati Vlade Srbije koje priznaje i međunarodna zajednica potpuno minimalizuju, i umesto toga se prizivaju devedesete. Jasno je zašto tim političarima i njihovim tajkunima ne odgovara da u Srbiji konačno bude zaveden red. Znaju oni da ih narod neće, i jedino što im ostaje jeste da izmišljaju razne afere, od navodnog prisluškivanja do pisanja separatističkih grafita, i da pokušavaju da unesu haos i destabilizuju državu. Zato mislim da su nam potrebni izbori. Neka narod kaže da li podržava nekoga ko radi 16 sati dnevno ili nekoga ko i ne dolazi na posao, da li podržava onoga koji otvara pogone i fabrike ili onoga koji otvara samo lične računa u bankama. Neka narod kaže da li je za politiku Aleksandra Vučića koji je učinio da Srbija svugde u svetu bude poštovana, ili za politiku Bojana Pajtića koji vređa američkog ambasadora.

Koji je vaš stav povodom grafita "Vojvodina-Katalonija", i šta mislite kako će zagovornici separatizma proći na izborima?

Onima koji se navodno zalažu da Vojvodina bude Katalonija, već sam poručio da se najpre edukuju kako bi shvatili da je potpuno besmisleno poređenje Vojvodine i Katalonije, po bilo kom osnovu. U Vojvodini živi većinsko srpsko stanovništvo, i bilo bi potpuno neprirodno da Srbi teže otcepljenju od Srbije. Katalonci u Španiji imaju svoj jezik, a u Vojvodini se govori srpski, a ne nepostojećim "vojvođanskim jezikom". I ti koju pišu takve grafite nisu nikakva opasnost, već samo iritiraju najveći deo građana. Znate, svako ima pravo da iskaže svoje političko opredeljenje, ali nema pravo da ugrožava sigurnost građana. Uostalom, brzo će izbori pa će narod pokazati ko je ko u Srbiji. 

SNS obeležava 7 godina od svog postojanja. S obzirom na to da ste zajedno sa premijerom i predsednikom Srbije jedan od osnivača te stranke, da li ste očekivali toliku podršku građana i šta je ono što se promenilo u Srbiji za ovih sedam godina?

Znate, kada smo prvi put kao stranka na vlasti obeležavali slavu Sveta Petka, naš lider Aleksandar Vučić je poručio da će naprednjaci pobeđivati i na sledećim izborima. Tako je i bilo. Ali ono čega se često setim jeste njegova poruka da nas "miris moći ne opije", i da je pred nama veliki posao i "teško vreme i teško breme" koje može da se podnese samo sa prijateljima. Tim izazovima neki od nas nisu mogli da odole, ili nisu mogli da ih izdrže. A SNS će i dalje, polazeći od sebe, raščišćavajući situaciju u sopstvenim redovima, građanima pokazivati da mogu da veruju ljudima iz SNS - a koji su na vlasti. Pokazali smo da je moguće ne trošiti više od onoga što se ima, nismo pričali bajke, nismo zavaravali ni siromašne ni bogate, pokazali smo kako se radi pošteno. Građani vide da činimo sve da se u Srbiji živi bolje, da se pokreće proizvodnja, da se otvaraju nova radna mesta, da je svaka naredna godina bolja za Srbiju, i za sve nas.

DS VIŠE NEMA ŠTA DA PONUDI BIRAČIMA

Da li smatrate da se već vode neformalne političke kampanje u Srbiji?

To je tako očigledno. Čini mi se da atmosfera u društvu ukazuje na to da će ova kampanja biti gora od svih do sada, jer DS više nema šta da ponudi biračima i jedino što im preostaje jeste da izmišljajući razne afere pokušaju da stvore atmosferu nekog ubrzanog vanrednog stanja. Plašim se da neće biti spremni za jednu fer i demokratsku utakmicu na izborima. Ali to govori o njima. Mi ćemo, kao i svaki put do sada, pokazati da su izbori ogledalo demokratije.

Kako komentarišete veliki broj političkih afera koje su se pojavile uporedo sa spekulisanjem o mogućim izborima?

Ako mislite na aferu navodnog prisluškivanja Bojana Pajtića, ja nisam video ni jedan dokaz da je on prisluškivan. Na kraju će ispasti da je sam sebe prisluškivao, kao što se ispostavilo da je i one grafite protiv njega pisao član DS–a, a i mene su optuživali da sam za to kriv. Zbog tih lažnih optužbi još uvek čekam izvinjenje gospodina Vasina. Znate, ja ne želim da se mešam u te fabrikovane afere. A vidite da su se oni sami upleli u sopstvene laži, pokušavajući da prikriju svoje prljave poslove, to kako su sami sebi godinama davali kredite bez pokrića, razne subvencije. Ipak, očekujem da će neko odgovarati za javno iznesenu laž, kao i to da će gospodin Pajtić konačno objasniti zašto uporno tvrdi da američki ambasador ne govori istinu. To je ta atmosfera o kojoj pričam. To je ta Srbija koju kreiraju razni kontroverzni portali i političko–tajkunski centri.

Koji je vaš odgovor na česte napade od strane Demokratske stranke?

Lažne optužbe su njihov provereni metod za skretanje pažnje sa sopstvenog nerada i nesposobnosti. Šta reći o režimu Bojana Pajtića koji je za ovih 15 godina na vlasti u Vojvodini iza sebe ostavio štetu koja se meri milijardama dinara. Oni su ti koji treba da daju odgovore. Oni treba da objasne narodu kako su pljačkali Razvojnu banku Vojvodine, Fond za kapitalna ulaganja,  Fond za razvoj i druge fondove, zašto su finansirali nepostojeće projekte, davali kredite bez pokrića svojim prijateljima tajkunima i stranačkim prijateljima. Režimu Bojana Pajtića uvek je za sve bila kriva vlast u Beogradu, i stalno su izmišljali sukobe i krivce, pokušavajući da prikriju sopstveno neznanje, nerad i neodgovornost. Pa, ko je osim njih samih kriv što, recimo, još uvek nema Zakona o finansiranju AP Vojvodine? Zašto nije usvojen dok je DS bio na vlasti u celoj državi? Zašto Pajtiću onda nije palo na pamet da traži zajedničku sednicu sa Vladom Srbije nego se sad, tobože, setio da treba sa centralnom vlašću da sedne za sto? I sada im je opet Beograd kriv što ne mogu ni budžet da naprave. Za razliku od njih, Vlada Srbije je za prvih godinu mandata izvela državu iz recesije, imamo pozitivan rast ekonomije. Novi Sad je finansijski najstabilnija lokalna samouprava u zemlji, posle više od decenije privrednog stagniranja očekujemo dolazak multinacionalnih kompanija i pokretanje proizvodnih pogona u gradu. E, to je ta razlika između odgovornog bavljenja politikom SNS–a, i onoga što režim DS–a radi u Vojvodini. I jedino takav može biti odgovor na njihove laži.

Koje ste sve projekte realizovali za protekle tri godine na mestu gradonačelnika NS i na koji ste najponosniji?

Prvo, morate znati da smo pre tri godine u gradu zatekli izuzetno složenu i tešku situaciju, prezadužena javna i komunalna preduzeća u kojima su demokrate, odlazeći sa vlasti, bukvalno preko noći zaspolili stotine ljudi. Izgubili smo dosta vremena u saniranju štete koju smo zatekli, ali za ove tri godine smo uspeli da održimo političku i finansijsku stabilnost grada, da završimo neke važne projekte poput Bulevara Evrope, a sada radimo na njegovom priključenju na autoput. Konačno završavamo i komunalno opremanje prigradskih naselja koja su bila godinama nepravedno zapostavljena, a njihovi stanovnici su tretirani kao građani trećeg reda. Pokrenuli smo i proces oporavka najugroženijih javnih i komunalnih preduzeća i Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", i već imamo dobre rezultate i neka od tih preduzeća su počela pozitivno da posluju. Prvi smo pokrenuli program subvencionisanja boravka dece i u privatnim vrtićima, očekujem da uskoro neće biti liste čekanja za mesto u vrtićima, kreće izgradnja nove zgrade Hitne pomoći, prve sportske hale sa sremske strane grada u Petrovaradinu. Do kraja meseca ćemo podneti i aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a očekujemo i odluku o tome da li ćemo postati Evropska prestonica mladih 2018. godine. Pitanje je dana kada ćemo dobiti potvrdu o dolasku dve multinacionalne kompanije koje planiraju da proizvodne pogone otvore u Novom Sadu. U pitanju je više od hiljadu radnih mesta. I to je u najkraćem Novi Sad danas, na koji sam ponosan kao njegov gradonačelnik.


Zašto pokrajinska vlast nije uspela da završi puteve u Vojvodini?

To ćete morati da pitate gospodina Pajtića. Pokrajina ima nadležnost da formira svoje preduzeće koje bi se bavilo putevima prvog i drugog reda, pa čak i lokalnim putevima. Ali ti samozvani veliki borci za što veće nadležnosti Vojvodine, koji te fraze ponavljaju već 15 godina, očigledno su prevideli da je umesto što stalno viču u pravcu Beograda, dovoljno samo da pročitaju koje nadležnosti već imaju. Niko do sada nije bio raspoložen da se dovoljno bavi formiranjem takvog preduzeća, pa su vojvođanske puteve održavali Putevi Srbije. Ova Vlada Srbije je prihvatila da radi puteve svakog reda u Vojvodini, i zato se danas ovde i grade putevi. I mi u Novom sadu ulažemo dodatnih 300 miliona dinara u razvoj putne infrastrukture, jer nam je to jedan od prioriteta.

Da li vam je za realizaciju gradskih projekata pokrajinska vlast bila otežavajuća okolnost s ozbirom na činjenicu da su demokrate na vlasti u pokrajini?

Nisu tu u pitanju samo gradski projekti, već su "trpeli" i projekti koje finansira EU i sva tri nivoa vlasti. Mislim na Žeželjev most na kome su više od godinu dana stajali radovi jer je taj međunarodni projekat Pajtić koristio za napade na Vladu Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, s jedne strane, i Grad Novi Sad, sa druge strane. Režim Bojana Pajtića deset godina nije bio u stanju da završi Žeželjev most. I onda, kada je SNS došla na vlast, verovatno im je smetalo to što neko iz druge političke opcije pokušava da ubrza i unapredi projekat, i tada je počela agonija koja je trajala više od godinu dana. U politici je normalno slagati se i ne slagati se, ali izgradnja mosta nije smela da bude stvar političkog prepucavanja i nadgornjavanja Bojana Pajtića sa, verovatno ni on sam više ne zna s kim. Ali, tako je samo još jednom pokazao građanima Vojvodine šta su njegovi stvarni prioriteti a koliko su mu, nažalost, interesi građana nebitni.

NAROD STOJI IZA PREMIJEROVIH POTEZA

Napisali ste više otvorenih pisama, kao komentar na razna dešavanja u Srbiji. Šta je po vašem mišljenju prioritetni problem u našoj zemlji koji treba rešavati?

Ja nemam problem da kažem svojim kolegama šta mislim i o njima, i o nekim njihovim postupcima, ili o njihovoj želji da se ne mešaju u stvari koje nisu prijatne. Tu mislim na situaciju od prošle godine kada sam javno upozorio svoje stranačke kolege da smo našeg lidera ostavili samog u momentu kada je počeo da sprovodi izuzetno bolne reforme, i da povlači ni malo popularne poteze. Činilo se da se da smo bili suviše inertni i nekako tihi, onako svi uljuljkani u svojim poslovima i foteljama u koje smo dospeli zahvaljujući tom istom Vučiću. I zato sam predložio da pokažemo koliko podržavamo premijera, da se narod okupi i pokaže da mu veruje jer vidi da sve čini da Srbija bude drugačija, da ide napred. Moj predlog nije prošao. Sam premijer je rekao da energija treba da se troši na rad, a ne na okupljanja. Ali narod je sve ovo vreme pokazivao da stoji iza premijerovih poteza. I pokazaće to i sutra na izborima. Reforme diktiraju tempo, ali mislim da je potrebno restartovati neke odnose u državi, i videti ko su ti koji reforme ne mogu da prate. Zato sam prošle nedelje, u otvorenom pismu premijeru Vučiću predložio da zajedno sa nastupajućim lokalnim i pokrajinskim, budu održani i vanredni parlamentarni izbori, pa neka narod odluči da li će u Srbiji biti nastavljen reformski kurs, poštena i odgovorna politika koja će omogućiti napredak Srbije i bolji život svih građana, a koju sprovodi premijer Aleksandar Vučić.

Kako komentarišete milionske iznose koji su namenjeni raznim obnovama od strane Fonda za kapitalna ulaganja, a ne zna se kako su potrošeni?

Postoje sumnje da je u raznim pokrajinskim fondovima i Razvojnoj banci Vojvodine, novac nenamenski trošen, da su izdavani krediti bez pokrića, da je tu bilo mnogo malverzacija. Sudski procesi su u toku, i sačekajmo da državni organi urade svoj deo posla.

Kako vidite Pajtićevu "Vladu u senci"?

Pre bih rekao da je to Vlada u debeloj ladovini, koja sedi i čeka da možda opet jednom dođe na vlast. Jer da oni znaju da rade, a imali su šansu dugu više od 10 godina to da pokažu, ne bi imali podršku tek oko cenzusa, oko 5 odsto. Uostalom, mislim da se ta Vlada i ne vidi od senke koju na nju baca sujeta Bojana Pajtića.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar